Jak ripovat audio CD do MP3. Průvodce krok za krokem

How do I rip an audio CD to MP3?
In the right side pane. You will see all the audio tracks. Which are currently available on your audio CD. Select the desired tracks that you wish to convert into digital files.
Další informace najdete na www.youtube.com

Svou hudební sbírku můžete snadno digitalizovat ripováním audio CD do formátu MP3, abyste mohli poslouchat své oblíbené skladby na různých zařízeních bez CD přehrávače. V tomto článku se podíváme na Windows Media Player a VLC media player jako na dva populární způsoby ripování hudebních CD do MP3. Budeme se také zabývat často kladenými otázkami, například zda je legální stahovat hudbu z CD.

1. Jak převést zvuk z CD do MP3 pomocí VLC

Víceúčelový přehrávač médií VLC funguje také jako ripper CD. Chcete-li převést zvukové CD do formátu MP3, postupujte podle následujících kroků:

Krokem 1 je vložení zvukového disku CD do jednotky CD/DVD počítače.

Krok 2: Spusťte přehrávač médií VLC a v nabídce vyberte položku „Media“. Objeví se rozevírací nabídka; vyberte možnost „Převést/uložit“.

Krok 3: V dialogovém okně „Otevřít média“ vyberte kartu „Disk“. Ujistěte se, že je vybrána možnost „Audio CD“ a příslušný přehrávač CD. Poté v nabídce vyberte možnost „Convert/Save“ (Převést/uložit).

Krok 4: V rozevírací nabídce okna „Convert“ (Převést) vedle položky „Profile“ (Profil) vyberte položku „Audio – MP3“. Výběrem tlačítka „Browse“ můžete také určit umístění převáděných souborů. Jakmile vyberete vše, co je třeba, kliknutím na tlačítko „Start“ zahájíte proces ripování.

V kroku 5 počkejte, až program VLC dokončí ripování skladeb CD do formátu MP3. V okně přehrávače médií VLC můžete sledovat vývoj. Ripované soubory MP3 se nakonec objeví ve složce, kterou jste určili jako cílovou.

2. Jak použít přehrávač Windows Media Player k ripování CD do formátu MP3

Většina počítačů se systémem Windows je dodávána s přehrávačem Windows Media Player, který obsahuje funkci ripování CD. Zde se dozvíte, jak převést zvukový disk CD do formátu MP3 pomocí přehrávače Windows Media Player:

Krokem 1 je vložení zvukového disku CD do jednotky CD/DVD v počítači.

Ve druhém kroku otevřete program Windows Media Player. Ten by měl automaticky detekovat vložené CD a zobrazit jeho obsah.

Krok 3: Pokud není CD okamžitě rozpoznáno, vyberte v horní části okna záložku „Rip“. Poté v nabídce vyberte možnost „Rip CD“.

Krok 4: Po výběru formátu WMA (Windows Media Audio) jako výchozího formátu začne přehrávač Windows Media Player ripovat skladby z CD. V rozevírací nabídce „Format“ (Formát) vyberte možnost „MP3“ a převeďte formát na MP3.

Krok 5: Volitelně můžete výběrem tlačítka „Rip Settings“ změnit parametry ripování. Můžete tak změnit nastavení, jako je kvalita zvuku a konvence pojmenování souborů.

Krok 6: Stisknutím tlačítka „Rip CD“ zahájíte po provedení požadovaných voleb proces ripování. Přehrávač Windows Media Player zobrazí vývoj a dá vám vědět, až bude dokončen. Je program VLC schopen ripovat disky CD?

Ano, pomocí přehrávače médií VLC můžete ripovat zvukové disky CD. Jak již bylo řečeno, VLC je univerzálnější než jen přehrávač médií. Funkce ripování disků CD umožňuje převádět zvukové disky CD do různých formátů, včetně formátu MP3. Je kopírování hudby z CD nelegální?

4.

Legálnost extrahování hudby z CD závisí na předpisech o autorských právech ve vaší zemi. Vytváření osobních kopií z CD, které vlastníte, pro osobní potřebu je v různých právních systémech povoleno. Přesto je důležité si uvědomit, že sdílení nebo distribuce těchto ripovaných souborů bez povolení může porušovat zákony o autorských právech.

Vždy je vhodné zkontrolovat místní předpisy o autorských právech nebo se poradit s právníky, abyste zjistili, zda je kopírování hudby z CD ve vašem regionu povoleno. Tím se ujistíte, že respektujete práva držitelů autorských práv a dodržujete zákonné limity.

Závěrem lze říci, že díky ripování zvukových CD do formátu MP3 můžete snadno přistupovat ke své hudební knihovně a užívat si ji na různých zařízeních. Přehrávače Windows Media Player i VLC media player nabízejí jednoduché postupy pro převod vašich CD do digitálních souborů. Jen nezapomeňte dodržovat předpisy o autorských právech a stažený obsah používat výhradně pro osobní účely.

FAQ
Jak ripuju zvuk z CD?

Při ripování zvuku z disku CD a jeho převodu do formátu MP3 se můžete řídit těmito podrobnými postupy: Ujistěte se, že máte v počítači nainstalovanou jednotku CD/DVD a software pro přehrávání médií (například iTunes, Windows Media Player nebo VLC).

2. Vložte disk CD do jednotky CD/DVD počítače. 3. Otevřete program pro přehrávání médií; měl by disk CD okamžitě rozpoznat. 4. Pokud přehrávač médií nezahájí přehrávání disku CD okamžitě, vyberte jej ručně z nabídky nebo z možností postranního panelu. 5. Vyhledejte v přehrávači médií možnost „Rip“ nebo „Import CD“. Klepněte na ni. 6. Ze seznamu dostupných možností vyberte požadovaný formát MP3. Můžete také změnit nastavení kvality zvuku a datového toku. 7. Vyberte skladby z disku CD, které chcete ripovat. Obvykle máte možnost ripovat celé CD nebo pouze určité skladby. V osmém kroku určete složku, do které se mají ripované zvukové soubory uložit.

9. Klepnutím na tlačítko „Rip“ nebo „Start“ zahájíte po překontrolování nastavení a parametrů proces ripování.

10. Nechte program dokončit postup ripování. Délka času závisí na rychlosti vašeho počítače a množství ripovaných záznamů. 11. Jakmile je proces ripování dokončen, naleznete ripované soubory MP3 v cílové složce, kterou jste dříve zvolili.

S využitím vybraného softwaru pro přehrávání médií a zde uvedených pokynů byste měli být schopni úspěšně extrahovat zvuk z CD a převést jej do formátu MP3.