Jak funguje síť WLAN. Pochopení základů bezdrátových lokálních sítí

Náš moderní životní styl se neodmyslitelně spojil s bezdrátovými lokálními sítěmi (WLAN), které nám umožňují volný přístup k internetu a přenos dat. V tomto článku se budeme zabývat fungováním sítí WLAN, rozdílem mezi sítěmi WLAN a Wi-Fi, vztahem mezi sítěmi WLAN a Wi-Fi, základy sítí WLAN a tím, zda mohou sítě WLAN fungovat bez připojení k internetu.

Čím se liší síť WLAN od Wi-Fi?

Pro pochopení fungování sítě WLAN je velmi důležité rozlišovat mezi sítí WLAN a Wi-Fi. Ačkoli se tato slova často používají jako synonyma, neznamenají totéž. Bezdrátová síť označovaná jako WLAN umožňuje zařízením komunikovat a sdílet data na relativně krátkou vzdálenost. Technologie Wi-Fi naproti tomu zajišťuje bezdrátové připojení k síti WLAN. Zjednodušeně řečeno, Wi-Fi je způsob připojení k síti WLAN. Jak se sítě WLAN a Wi-Fi propojují?

K připojení k síti WLAN a k přenosu a příjmu dat mezi zařízeními využívá Wi-Fi rádiové vlny. K tomu se používají bezdrátové přístupové body (WAP) nebo směrovače. Tyto přístroje slouží jako hlavní uzel sítě WLAN a umožňují připojení a komunikaci mezi ostatními přístroji.

Zařízení podporující Wi-Fi může vytvořit připojení odesláním žádosti o připojení k síti, jakmile se nachází v dosahu WAP nebo směrovače. Zařízení získá přístup a může začít odesílat a přijímat data prostřednictvím sítě WLAN, pokud je síť otevřená nebo pokud je zadáno správné heslo.

Jaké jsou základy sítě WLAN? Síť WLAN funguje v zásadě podobně jako jiné bezdrátové komunikační systémy. Pro přenos a příjem dat je závislá na vysokofrekvenčních vlnách. Frekvenční pásma, ve kterých se tato komunikace běžně vyskytuje, jsou 2,4 GHz nebo 5 GHz.

V síti WLAN se různá zařízení připojují k jednomu přístupovému bodu a vytvářejí síť. Mezi bezdrátovými zařízeními a infrastrukturou kabelové sítě funguje přístupový bod jako most. Umožňuje komunikaci mezi zařízeními a přístup ke zdrojům, jako je internet a sdílené soubory.

Sítě WLAN lze zřídit různými způsoby, například jako infrastrukturní sítě nebo sítě typu peer-to-peer. Zařízení se v síti peer-to-peer připojují přímo k sobě bez použití centrálního přístupového bodu. Zařízení připojená k centrálnímu přístupovému bodu v infrastrukturní síti se mohou připojovat k jiným zařízením a k internetu. Provoz sítě WLAN bez připojení k internetu?

Ve skutečnosti může síť WLAN fungovat i bez připojení k síti. Sítě WLAN mohou sloužit jako místní sítě, v nichž mohou zařízení komunikovat a sdílet data bez nutnosti připojení k internetu, přestože jsou často využívány k poskytování přístupu k internetu. To je užitečné zejména v situacích, jako je sdílení souborů mezi zařízeními nebo tisk v bezdrátové místní síti.

Závěrem lze říci, že sítě WLAN jsou nezbytné pro zajištění bezdrátového připojení a komunikace zařízení. Zařízení se mohou k síti WLAN připojit pomocí technologie Wi-Fi. Přístupové body nebo směrovače fungují jako centrální uzel sítí WLAN, které k vysílání a příjmu dat používají rádiové vlny. Sítě WLAN umožňují místní komunikaci a sdílení dat mezi zařízeními, i když není k dispozici přístup k internetu.

FAQ
Je síť WLAN rychlejší než LAN?

Místní sítě neboli LAN a bezdrátové místní sítě neboli WLAN jsou dva odlišné typy sítí.

Z hlediska čisté rychlosti jsou sítě LAN často rychlejší než sítě WLAN. V závislosti na použité technologii pracuje síť LAN často vyšší rychlostí, od 10 Mb/s (megabitů za sekundu) až po 100 Gb/s (gigabitů za sekundu).

Naproti tomu síť WLAN pracuje pomaleji, často rychlostí od 1 Mb/s do 1 Gb/s. Je však důležité si uvědomit, že se zavedením novějších protokolů, jako jsou 802.11ac a 802.11ax, často označovaných jako Wi-Fi 5, respektive Wi-Fi 6, se rychlost sítě WLAN postupem času výrazně zvýšila.

WLAN má výhodu bezdrátové sítě, která umožňuje připojení zařízení bez použití fyzických kabelů, i když se nemusí rovnat samotné rychlosti sítě LAN. Síť WLAN je vhodná pro mobilní zařízení, jako jsou notebooky, chytré telefony a tablety, protože umožňuje uživatelům pohodlný přístup k internetu nebo sdílení zdrojů v rámci určitého regionu.

O tom, zda je rychlejší síť WLAN nebo LAN, nakonec rozhodují konkrétní požadavky a případy použití. Zatímco síť WLAN nabízí flexibilitu bezdrátového přístupu, síť LAN je obvykle rychlejší pro datově náročné aplikace nebo při přesunu velkých souborů v rámci místní sítě.

Potřebuje síť WLAN Wi-Fi?

Ano, pro fungování sítě WLAN (Wireless Local Area Network) je nutná technologie Wi-Fi. Nejoblíbenější technologií WLAN je Wi-Fi, která umožňuje bezdrátové připojení zařízení k místní síti a přístup k internetu. Sítě WLAN zajišťují bezdrátovou komunikaci uvnitř určitého prostoru, například v domě, kanceláři nebo na veřejném prostranství, a to tak, že k přenosu dat mezi zařízeními a sítí používají síť Wi-Fi.

Jaké jsou 4 funkce sítě WLAN?

Bezdrátová místní síť (WLAN) má následující čtyři funkce: Sítě WLAN využívají k bezdrátovému přenosu a příjmu dat bezdrátové přístupové body (AP).

1. Jako komunikační uzly propojují tyto přístupové body bezdrátová zařízení se sítí. 2. Mobilita: Sítě WLAN umožňují uživatelům přístup ke zdrojům a připojení k síti, aniž by byli fyzicky připojeni ke kabelové síti. V důsledku toho je možná větší volnost a mobilita uvnitř oblasti služeb sítě WLAN. 3. Škálovatelnost: Sítě WLAN lze snadno aktualizovat nebo rozšiřovat, aby podporovaly rostoucí počet uživatelů nebo zařízení. Bez výrazných úprav infrastruktury lze přidat další přístupové body a zvětšit tak oblast pokrytí a podporovat více uživatelů. 4. Zabezpečení: Sítě WLAN používají řadu bezpečnostních opatření na ochranu před neoprávněným přístupem k síti a datům. K ochraně důvěrnosti a integrity bezdrátové komunikace se používají metody ověřování, konfigurace brány firewall a šifrovací protokoly, jako je WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2).