Vývoj her. Od starověké zábavy k moderním videohrám

Jak si zahrát staré hry?
Ve Windows 10 nalezneme již zabudovaný režim kompatibility pro software starších operačních systémů. Pravým tlačítkem myši klikněte na hru, následně vyberte Vlastnosti. V záložce Kompatibilita pak můžeme vybrat Režim kompatibility a možnost spustit jako správce. Uložte kliknutím na OK a následně hru spusťte.
Další informace najdete na insmart.cz

Po tisíce let byly hry významnou součástí lidské civilizace, nabízely zábavu, příležitosti k sociální interakci a dokonce i vzdělávací výhody. Myšlenka hraní her obstála ve zkoušce času a nepřestává uchvacovat lidi všech věkových kategorií, od starověkých deskových her až po současné videohry. V této eseji se budeme zabývat historií her, podíváme se na jejich stáří, vývoj a neobyčejnou cestu časem.

Videohry v současném pojetí mají relativně nedávnou historii. Fyzik William Higinbotham vyvinul v roce 1958 první videohru „Tenis pro dva“. Otáčením knoflíku a mačkáním tlačítka v této jednoduché hře mohou hráči napodobovat tenisový zápas na obrazovce osciloskopu. Videohry však skutečně pronikly do hlavního proudu až po vydání arkádové hry „Pong“ na počátku 70. let 20. století. Tato známá simulační hra stolního tenisu se proslavila a pomohla založit moderní videoherní průmysl.

Myšlenka her je stará již tisíce let, i když videohry jsou možná novějším vynálezem. Nejstarší stolní hra, která byla kdy nalezena, se jmenuje „Senet“ a byla nalezena v egyptských hrobech z doby před dynastií a první dynastie. Pro strategickou hru senet se používala deska o 30 čtvercích a pohyblivé figurky připomínaly hrací kostky. Její existence dokazuje, jak hry odedávna uchvacují lidi a mají moc překonávat čas.

Kromě tradičních deskových her hráli lidé hry v různých podobách od počátku věků. Od roku 776 př. n. l. se ve starověkém Řecku každé čtyři roky konaly olympijské hry, které měly zdůraznit hodnotu fyzické zdatnosti a soutěživosti v kultuře. Gladiátorské zápasy ve starověkém Římě přitahovaly pozornost diváků svými brutálními konflikty, zatímco šachy, které vznikly v Indii v 6. století, se vyvinuly ve strategickou a mentálně obratnou hru, která dodnes fascinuje hráče.

Zdá se však možné, že lidé hráli hry a druhy her dávno před počátkem psané historie. Podle antropologů mohli první lidé hrát hry, jako jsou honičky, házení a předstírané bitvy, aby upevnili své sociální vztahy, pobavili se a zároveň se naučili novým schopnostem. I když je obtížné přesně určit, kdy lidé začali hrát hry, lze s jistotou konstatovat, že hry byly důležitým aspektem lidské existence po značnou část lidské historie.

Závěrem lze říci, že ačkoli historie videoher je relativně nedávná a sahá až do poloviny 20. století, myšlenka her je stará jako lidská civilizace. Hry se v průběhu dějin měnily a přizpůsobovaly měnícím se zájmům a požadavkům společenství, od starověkých deskových her jako Senet až po nejmodernější elektronické hry. Hry nás nepřestávají fascinovat a bavit ve všech svých podobách a nabízejí nadčasový zdroj zábavy a sociálních vazeb.

FAQ
Jaký je nejstarší moderní sport?

Obecně se za nejstarší moderní sport považuje kriket. Ačkoli se o přesných kořenech tohoto sportu vedou spory, předpokládá se, že se kriket poprvé objevil v Anglii v šestnáctém století. Kriket je jednou z nejstarších her s doloženou historií, první zápas se odehrál v roce 1646.

Kdo byl prvním hráčem?

Vzhledem k tomu, že hry existují již tisíce let, je obtížné určit jednu konkrétní osobu jako „prvního hráče“. Jednou z prvních známých deskových her je však hra Senet, o které se předpokládá, že ji hráli staří Egypťané kolem roku 3100 před naším letopočtem. Hru známou jako Královská hra z Uru hráli také starověcí Mezopotámci a datuje se přibližně do roku 2600 před naším letopočtem. Tyto historické příklady ukazují, jak dlouho byly hry v lidské civilizaci přítomny.

Kdy se hry staly populárními?

V průběhu historie prošly hry mnoha etapami popularity. Hry existují od počátku věků, i když jejich popularita v průběhu let kolísala. Starověké společnosti jako Egypt a Mezopotámie byly velkými fanoušky deskových her, jako jsou šachy a vrhcáby. Se vznikem her, jako jsou hrací kostky a hrací karty, obliba her ve středověku ještě vzrostla.

S příchodem elektronických her v polovině 20. století však hry vstoupily do své moderní éry. „Tenis pro dva“, první videohra vůbec, byla vyvinuta v roce 1958. K ještě většímu nárůstu popularity elektronických her přispělo uvedení arkádových her jako Pong a systému pro domácí konzole Atari 2600 v 70. letech 20. století.

Arkádové hry dosáhly svého vrcholu v 80. letech 20. století, kdy byly vydány populární hry jako Pac-Man a Space Invaders. S rozvojem domácích počítačů a herních konzolí jako Nintendo Entertainment System (NES) v 80. a na počátku 90. let 20. století popularita her ještě více vzrostla.

Obliba her však skutečně vzrostla koncem 90. let a začátkem nového tisíciletí s uvedením současných videoher. Zavedení herních konzolí, jako jsou PlayStation a Xbox, a zdokonalení technologie počítačových her přispěly ke zvýšení atraktivity videoher. V této době vznikly trvalé série jako Super Mario, The Legend of Zelda a Final Fantasy, které dále posunuly kulturní přijetí her.

Závěrem lze říci, že hraní her bylo v historii populární různými způsoby, ale jeho současná popularita skutečně vzrostla v polovině 20. století s vynálezem elektronických her a vrcholu dosáhla koncem 90. let 20. století s rozvojem současných videoher.