How to Access Linksys Media Server and Other Features

Díky své spolehlivosti a uživatelsky přívětivým funkcím jsou směrovače Linksys oblíbenou volbou pro sítě v domácnostech a malých kancelářích. Jednou z jedinečných funkcí směrovačů Linksys je možnost nastavení a přístupu k mediálnímu serveru, který uživatelům umožňuje streamovat a sdílet mediální soubory v síti. Tento článek vás provede procesem připojení k mediálnímu serveru Linksys a bude se zabývat dalšími relevantními otázkami.

Abyste mohli přistupovat k mediálnímu serveru Linksys, musíte se nejprve ujistit, že je zapnuta funkce mediálního serveru vašeho směrovače. Přihlaste se do webového rozhraní směrovače, abyste toho dosáhli. Otevřete webový prohlížeč a do adresního řádku zadejte IP adresu směrovače Linksys. Většina směrovačů Linksys má jako výchozí IP adresu „192.168.1.1“ nebo „192.168.0.1“. Zadejte klíč pro pokračování.

Jakmile se dostanete do webového rozhraní směrovače, musíte zadat své přihlašovací údaje. U většiny směrovačů Linksys je výchozí přihlašovací jméno a heslo „admin“ (bez uvozovek). Pokud jste v minulosti tyto přihlašovací údaje změnili a zapomněli je, bude možná nutné provést obnovení továrního nastavení směrovače, abyste získali přístup. Podrobnosti o tom, jak toho dosáhnout, naleznete v dokumentaci ke svému směrovači.

Po úspěšném přihlášení vyhledejte v nabídce nastavení směrovače možnost „Media Server“ nebo „DLNA“. Pokud funkce mediálního serveru ještě není povolena, zapněte ji. Nastavení mediálního serveru může být také přizpůsobitelné, což vám umožní vybrat složky, které se mají sdílet, nebo stanovit omezení přístupu.

Pokud je funkce mediálního serveru povolena, můžete pro přístup k němu použít libovolné zařízení připojené k síti. Do webového prohlížeče v počítači nebo mobilním zařízení je třeba zadat IP adresu směrovače Linksys, za kterou následuje „:8200“ (bez uvozovek). Pokud je IP adresa vašeho směrovače například „192.168.1.1“, zadejte do adresního řádku prohlížeče „192.168.1.1:8200“. Pro pokračování zadejte klíč.

Nyní byste měli být schopni procházet a streamovat multimediální soubory pomocí rozhraní mediálního serveru Linksys. Přímo z mediálního serveru můžete přehrávat hudbu, sledovat videa nebo procházet obrázky procházením sdílených souborů. K mediálním souborům můžete přistupovat i na cestách díky některým routerům Linksys, které umožňují i aplikace mediálního serveru pro mobilní zařízení.

Kromě mediálního serveru můžete mít na svém směrovači Linksys přístup i k dalším funkcím. K přístupu například k serveru FTP, který jste nakonfigurovali na směrovači Linksys, můžete použít klienta FTP v počítači. Pro přístup k serveru FTP Linksys stačí zadat IP adresu směrovače a přihlašovací údaje do adresního řádku klienta FTP.

Pomocí dříve popsaných technik se můžete přihlásit ke svému směrovači a získat přístup k webovému rozhraní Linksys, které umožňuje přizpůsobit řadu nastavení směrovače. Po přihlášení můžete zobrazit nastavení směrovače, včetně nastavení sítě, nastavení zabezpečení a dalších.

Stránka správce Linksys má obvykle jako výchozí IP adresu „192.168.1.1“ nebo „192.168.0.1“. Je důležité si uvědomit, že se může lišit v závislosti na konkrétním modelu směrovače nebo na tom, zda jste výchozí nastavení změnili. Pokud vám není IP adresa jasná, můžete správné informace najít v návodu k obsluze směrovače nebo na jeho spodní straně.

A konečně, pokud je váš směrovač Linksys vybaven připojením USB, můžete pro přístup k externímu úložišti použít externí pevný disk nebo jednotku USB, pokud je váš směrovač podporuje. Přihlášením do webového rozhraní směrovače po připojení získáte přístup k externímu úložišti tak, že přejdete do nastavení úložiště. Odtud můžete prohlížet a ovládat soubory uložené na externím úložném zařízení.

Závěrem lze říci, že používání různých funkcí směrovače, jako je mediální server Linksys, je jednoduché. K mediálním souborům můžete jednoduše přistupovat a streamovat je zapnutím funkce mediálního serveru a přihlášením do webového rozhraní směrovače. Stejnými postupy můžete také přistupovat k FTP serveru Linksys, webovému rozhraní a externímu úložišti. Podrobné pokyny a ověření kompatibility modelu vždy naleznete v dokumentaci ke směrovači.

FAQ
Jak získám přístup k úložnému zařízení USB?

Podle těchto pokynů získáte přístup k úložnému zařízení USB na serveru Linksys Media Server a k dalším funkcím: 1. Připojte úložné zařízení USB k portu USB směrovače Linksys. 2. Spusťte webový prohlížeč na počítači připojeném ke stejné bezdrátové síti jako váš směrovač. 3. Do adresního řádku prohlížeče zadejte IP adresu směrovače. Ačkoli je výchozí IP adresa směrovačů Linksys často „192.168.1.1“, váš konkrétní model může mít jinou výchozí IP adresu. IP adresu naleznete v příručce ke směrovači nebo v jeho nastavení. 4. Stisknutím klávesy Enter vstupte na stránku správy směrovače. Budete vyzváni k zadání uživatelského jména a hesla.

5. Použijte přihlašovací údaje, které jste vytvořili při nastavování směrovače. Výchozí uživatelské jméno je obvykle „admin“ a výchozí heslo je buď „admin“, nebo zůstane prázdné, pokud jste je nezměnili. 6. V závislosti na rozhraní směrovače přejděte po přihlášení do oblasti „Media Server“ nebo „USB Storage“. 7. V nastavení serveru médií povolte úložné zařízení USB a proveďte další potřebné konfigurace. 8. Uložte změny a vaše síť by nyní měla mít přístup k úložnému zařízení USB. 9. V průzkumníku souborů nebo síťovém prohlížeči zadejte IP adresu směrovače a poté název složky nebo sdílené složky úložného zařízení USB, abyste k němu získali přístup.

Poznámka: V závislosti na značce a verzi firmwaru vašeho směrovače Linksys se mohou konkrétní postupy a terminologie měnit. Pokud potřebujete podrobnější pokyny, navštivte stránku podpory společnosti Linksys nebo dokumentaci ke svému směrovači.