Jak dekomprimovat soubory WAV. Porozumění kompresi a nekomprimovaným formátům

Soubory Waveform Audio File Format neboli WAV jsou oblíbeným zvukovým formátem, který je známý svou vysokou kvalitou a bezeztrátovými vlastnostmi. Na druhou stranu, položili jste si někdy otázku, zda jsou soubory WAV komprimované, nebo ne? Jak je lze dekomprimovat, pokud jsou komprimované? Svět komprese souborů WAV, myšlenka nekomprimovaných souborů WAV, co se stane, když soubor WAV zkomprimujete, a zda jsou soubory WAV méně kvalitní než soubory MP3, to vše jsou témata, kterým se budeme věnovat v tomto článku.

Mají soubory WAV kompresi, nebo ne?

Soubory WAV často ukládají zvuková data v surovém a nekomprimovaném formátu, protože nejsou komprimované. Protože jsou soubory WAV nekomprimované, zaručují nejlepší kvalitu zvuku a jsou nejlepší volbou pro profesionální zvukové nahrávky. Některé soubory WAV lze sice komprimovat pomocí určitých zvukových kodeků, je však nutné mít na paměti, že tyto komprimované soubory WAV jsou poměrně vzácné.

Nekomprimovaný soubor WAV je co?

Soubor WAV PCM (Pulse Code Modulation), někdy označovaný jako nekomprimovaný soubor WAV, uchovává zvuková data v surové, nekomprimované podobě. Konvenční metoda PCM zachovává původní zvuková data bez jakýchkoli ztrát nebo komprese, když se používá k digitální reprezentaci analogových zvukových signálů. Profesionální tvorba, mastering a archivace zvuku často používají nekomprimované soubory WAV kvůli jejich vysoké věrnosti.

Co se stane, když je soubor WAV komprimován?

Pomocí různých kompresních technik můžete při kompresi souboru WAV účinně zmenšit jeho velikost. Aby byl soubor kompaktnější, znamená tato metoda odstranění nepoužívaných nebo přebytečných zvukových dat z něj. Je také důležité mít na paměti, že komprese souboru WAV znamená také vzdát se určité kvality zvuku. V důsledku toho si komprimované soubory WAV nemusí ve srovnání se svými nekomprimovanými protějšky zachovat stejnou úroveň věrnosti a detailů.

WAV je MP3 horší z hlediska kvality?

Soubory WAV nejsou, jak se často předpokládá, horší kvality než soubory MP3. Vzhledem k tomu, že nedochází ke ztrátě nebo kompresi základních zvukových dat, jsou soubory WAV ve skutečnosti považovány za kvalitnější. Na druhou stranu soubory MP3 jsou komprimovaným zvukovým formátem, který snižuje kvalitu zvuku za účelem dosažení menší velikosti souborů. Přestože jsou soubory MP3 užitečné pro streamování online a v přenosných zařízeních, nejsou tak přesné a podrobné jako nekomprimované soubory WAV.

Jak se dekomprimují soubory WAV?

Pokud narazíte na komprimované soubory WAV, můžete k jejich dekomprimaci použít software pro úpravu zvuku nebo internetové konverzní nástroje. Komprimovaný soubor WAV můžete jednoduše nahrát do internetového nástroje nebo jej importovat do softwaru a poté vybrat možnost konverze nebo dekomprese souboru. Aby se soubor vrátil do původního, nekomprimovaného formátu a zachovala se jeho původní kvalita zvuku, použije software nebo aplikace odpovídající proces dekomprese.

Soubory WAV, které jsou z velké části nekomprimované zvukové soubory a jsou známé svou vynikající kvalitou a bezeztrátovostí, jsou tedy převážně zvukové soubory. Soubory WAV, které byly komprimovány, existují, nejsou však příliš časté. Při kompresi se zmenší velikost souboru WAV, ale ztratí se přitom část kvality zvuku. Je však zásadní mít na paměti, že soubory WAV mají často lepší kvalitu než soubory MP3, které jsou komprimovaným zvukovým formátem. Pokud budete někdy potřebovat, můžete použít software pro úpravu zvuku nebo online konverzní nástroje a vrátit komprimovaný soubor WAV do původního nekomprimovaného formátu.

FAQ
Proč je soubor WAV tak velký?

Vzhledem ke své nekomprimované povaze má soubor WAV ve srovnání s jinými formáty zvukových souborů často větší velikost. Soubory WAV ukládají zvuková data v nekomprimovaném, surovém formátu, který zachovává všechna původní zvuková data bez ztráty kvality. Protože plná zvuková data potřebují další úložný prostor, velikost souboru se v důsledku toho zvětšuje.

Lze komprimovaný soubor odkomprimovat?

Dekomprimace komprimovaného souboru je možná. Efektivnějším kódováním dat může komprese zmenšit velikost souboru. Když je soubor komprimován, určitý algoritmus odstraňuje cizí nebo nadbytečné informace. Aby bylo možné získat původní data, je nutné komprimovaný soubor odkomprimovat nebo dekomprimovat. Při tomto postupu se technika komprese obrátí a soubor se vrátí do původního stavu.

Je lepší nekomprimovaný 16bitový nebo 24bitový soubor?

Zda je vhodnější nekomprimovaný 16bitový nebo 24bitový soubor, závisí především na vašich individuálních požadavcích a preferencích.

Průmyslovým standardem pro zvuk v kvalitě CD je nekomprimovaný 16bitový zvuk. Má dynamický rozsah přibližně 96 dB, což je obvykle více než dostatečné pro většinu poslechových potřeb. Nabízí přiměřený kompromis mezi velikostí souboru a kvalitou zvuku, takže je efektivní a obecně vhodný pro různé aplikace.

Nekomprimovaný 24bitový zvuk má naproti tomu podstatně větší dynamický rozsah, který obvykle činí přibližně 144 dB. Profesionální hudební produkce, nahrávání a mastering často používají tento formát, protože je velmi důležité zachytit i ty nejmenší prvky a nuance. Nabízí dodatečnou volnost při postprodukčních postupech, jako je mixáž a mastering, a větší prostor při nahrávání.

Je důležité si uvědomit, že zejména při použití zvukového vybavení spotřebitelské třídy nemusí být běžný posluchač v běžných poslechových situacích schopen rozeznat velký rozdíl mezi 16bitovou a 24bitovou hudbou. Navíc větší velikost 24bitových zvukových souborů znamená, že zabírají více úložného prostoru a nemusí fungovat s veškerým hardwarem nebo aplikacemi.

Nekomprimovaný 16bitový zvuk by měl být dostačující, pokud jste typický posluchač, který se nezabývá profesionální tvorbou zvuku. Zachovává rozumnou velikost souborů a zároveň nabízí vynikající kvalitu zvuku.