Jak zálohovat počítač na externí pevný disk

Chcete-li ochránit svá důležitá data před neočekávanými událostmi, jako je selhání hardwaru, napadení virem nebo neúmyslné smazání, musíte svůj počítač pravidelně zálohovat. Použití externího pevného disku k zálohování počítače je jedním z nejbezpečnějších a nejspolehlivějších dostupných řešení. V tomto článku vás provedeme zálohováním počítače na externí pevný disk a poskytneme vám odpovědi na některé důležité dotazy.

Jak můžete co nejefektivněji zálohovat svůj počítač?

Ideální metodou zálohování počítače je pravidelné vytváření záloh pomocí externího pevného disku. Externí pevné disky jsou skvělou volbou pro ukládání zálohovaných dat, protože jsou přenosné a mají dostatek úložného prostoru. Externí pevné disky navíc zvyšují stupeň zabezpečení zálohování, protože jsou odolné vůči malwaru a online hrozbám.

Jaká je doba realizace zálohování počítače na externí pevný disk?

Velikost dat, rychlost počítače a přenosová rychlost externího pevného disku jsou některé z proměnných, které ovlivňují dobu zálohování počítače na externí pevný disk. Obecně platí, že počáteční zálohování může chvíli trvat, zejména pokud máte hodně dat. Protože však obsahují pouze změny provedené od poslední zálohy, jsou následné zálohy, někdy označované jako přírůstkové, obvykle rychlejší.

Jak mohu zálohovat všechny aspekty svého počítače se systémem Windows 10?

Chcete-li zálohovat celý počítač se systémem Windows 10, postupujte podle následujících kroků:

1. Připojte počítač k externímu pevnému disku. Otevřete Ovládací panely a klikněte na položku „Systém a zabezpečení“. 3. 4. V části „Zálohování a obnovení (Windows 7)“ vyberte možnost „Zálohování a obnovení“. 5. V části „Zálohování a obnovení (Windows 7)“ vyberte možnost „Zálohování a obnovení“. 4. V okně zálohování klikněte na tlačítko „Nastavit zálohování“. 5. Jako umístění zálohy zvolte externí pevný disk a klikněte na tlačítko „Další“. 6. V závislosti na svých preferencích vyberte možnost „Let Windows choose“ (Nechat systém Windows vybrat) nebo „Let me choose“ (Nechat mě vybrat) a poté klikněte na tlačítko „Next“ (Další).

7. Po přezkoumání možností zálohování klikněte na „Save settings and run backup“ (Uložit nastavení a spustit zálohování) a spusťte postup zálohování.

Který způsob je pro zálohování vhodnější: SSD nebo HDD?

Pokud jde o zálohování, HDD (pevný disk) i SSD (SSD) mají své výhody i nevýhody. Ve srovnání s disky SSD poskytují disky HDD často větší úložné možnosti při nižších nákladech na gigabajt. Na druhou stranu jsou disky SSD rychlejší, robustnější a méně náchylné k fyzickému poškození. Zálohování na SSD může být výhodnější volbou, pokud jsou rychlost a odolnost vašimi hlavními prioritami. HDD by byl vhodnější, pokud potřebujete více úložného prostoru za nižší cenu. O tom, zda pro zálohování použít HDD nebo SSD, nakonec rozhodnou vaše konkrétní potřeby a finanční situace.

Závěrem lze říci, že zálohování počítače na externí pevný disk je spolehlivý a bezpečný způsob ochrany vašich dat. Chcete-li zaručit, že v případě jakýchkoli neočekávaných okolností budete moci svá data obnovit, je pravidelné zálohování nezbytné. Pomocí pokynů uvedených v tomto článku můžete jednoduše zálohovat svůj počítač na externí pevný disk a můžete být klidní, protože víte, že vaše data jsou v bezpečí. Při výběru externího pevného disku pro zálohování nezapomeňte vybrat techniku zálohování, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám, a zohledněte prvky, jako je úložná kapacita, přenosová rychlost a rozpočet.

FAQ
Jaká je nevýhoda externího pevného disku?

Využití externího pevného disku k zálohování počítače má tu nevýhodu, že se jedná o fyzický objekt, který je náchylný k poruše nebo poškození. Ke ztrátě dat může dojít při pádu externího pevného disku, při neopatrném zacházení s ním nebo při jeho zasažení přepětím. Navíc může být náročné nebo nemožné obnovit zálohovaná data, pokud se externí pevný disk porouchá nebo poškodí.

Jak velké úložiště potřebuji k zálohování počítače?

Celkové množství dat ve vašem počítači určí, jak velké úložiště budete potřebovat k jeho zálohování. Pro přibližný odhad můžete zkontrolovat kombinovanou velikost všech souborů a složek, které chcete zálohovat. Nezapomeňte, že je vhodné mít dostatečné úložiště, aby se do něj vešla jak vaše současná data, tak další data, která můžete získat v budoucnu.

Při použití systému Windows můžete rychle zjistit velikost souborů kliknutím pravým tlačítkem myši na složky, které chcete zálohovat, a výběrem možnosti „Vlastnosti“. Stejný úkol můžete provést na počítači Mac kliknutím pravým tlačítkem myši a výběrem možnosti „Získat informace“.

Jakmile znáte celkovou velikost, ujistěte se, že vámi vybraný externí pevný disk má dostatek úložného prostoru pro tuto velikost a další prostor pro zálohy nebo nové soubory v budoucnu. Pro zohlednění budoucího růstu a změn je obecně vhodné mít záložní disk s kapacitou větší, než je aktuální velikost dat.

Jaké úložiště je pro zálohování nejlepší?

Externí pevný disk je skvělou volbou při hledání nejlepšího úložiště pro zálohování počítače. Má řadu výhod, které z něj činí spolehlivou volbu pro potřeby zálohování.

Za prvé, protože externí pevné disky mají často velkou úložnou kapacitu, můžete na ně zálohovat velké množství dat, včetně souborů, dokumentů, obrázků, a dokonce i zálohy celého systému. Díky velkému úložnému prostoru můžete zálohovat všechna důležitá data na jednom místě.

Za druhé, protože externí pevné disky jsou přenosné, je snadné zálohy ukládat a přenášet. V případě neočekávaných událostí, jako je havárie počítače, krádež nebo přírodní katastrofa, můžete pevný disk oddělit od počítače a uložit jej na bezpečném místě.

Externí pevné disky navíc poskytují rychlé přenosy dat, zejména pokud si vyberete novější modely, které umožňují připojení Thunderbolt nebo USB 3.0. Díky tomu mohou být postupy zálohování dokončeny rychleji a ukládání nebo načítání dat zabere méně času.

V neposlední řadě jsou externí pevné disky pro velké soubory dat cenově dostupnější než cloudová úložiště. I když cloudové úložiště často vyžaduje předplatné za značnou úložnou kapacitu, může poskytnout pohodlí a přístupnost odkudkoli s připojením k internetu. S externím pevným diskem máte díky jednorázové investici zálohování zcela pod kontrolou, aniž byste museli platit průběžné poplatky.

Externí pevný disk, který je důvěryhodnou a efektivní možností zálohování počítače, nabízí velký úložný prostor, přenosnost, rychlý přenos dat a cenovou dostupnost.