Powerline Ethernet. Zkoumání rychlosti a výkonu

Technologie Powerline Ethernet představuje praktický a spolehlivý způsob, jak rozšířit domácí nebo kancelářskou síť bez nutnosti dalších kabelů. Síťové připojení můžete zřídit v jakékoli místnosti s elektrickou zásuvkou, protože přenáší data pomocí stávajícího elektrického vedení. Při diskusi o použití sítě Powerline Ethernet se často hovoří o rychlosti této technologie. V tomto článku se budeme podrobně zabývat rychlostí a výkonem powerline Ethernetu, otázkami týkajícími se toho, zda zpomaluje připojení, rychlostí powerline routerů, skutečnou rychlostí AV1300 a porovnáním s extendery Wi-Fi. Snižuje powerline Ethernet rychlost?

Často se objevuje otázka, zda síť powerline Ethernet zpomaluje internet jako celek. Powerline Ethernet skutečně může způsobovat určité zpoždění nebo zhoršení signálu, ale tyto vlivy mají často jen malý nebo žádný vliv na rychlost. V závislosti na prvcích, jako je například kvalita elektrických rozvodů, vzdálenost mezi adaptéry powerline a existence elektrického rušení, se může skutečná rychlost měnit. Powerline Ethernet však může obvykle nabídnout rychlosti, které jsou stejné nebo lepší než rychlosti připojení Wi-Fi. Jaké rychlosti může dosáhnout router Powerline?

Rychlost powerline routeru závisí na jeho schopnostech a konkrétním modelu. Standard powerline, který směrovač powerline splňuje, určuje maximální teoretické rychlosti, které se běžně používají pro hodnocení směrovačů powerline. Mezi nejoblíbenější standardy powerline patří mimo jiné AV500, AV1000, AV1200 a AV2000. Jaká je skutečná rychlost modelu AV1300? Tyto specifikace popisují nejvyšší rychlosti přenosu dat, měřené v megabitech za sekundu (Mbps), kterých jsou powerline adaptéry schopny dosáhnout za ideálních podmínek.

Maximální teoretická rychlost 1300 Mb/s je poskytována prostřednictvím standardu powerline známého jako AV1300. Tento protokol je vhodný pro přenos velkých souborů, hraní online her a streamování videa ve vysokém rozlišení. Je důležité si uvědomit, že skutečná rychlost, které dosáhnete pomocí AV1300, se bude lišit v závislosti na dříve uvedených parametrech. V závislosti na konkrétních podmínkách ve vaší oblasti se reálná rychlost může pohybovat mezi 50 a 80 % teoretického maxima. Je Wi-Fi extender lepší než Powerline Ethernet?

V závislosti na vašich jedinečných požadavcích a designu vašeho domu nebo pracoviště se můžete rozhodnout mezi powerline Ethernetem a extenderem Wi-Fi. Extendery Wi-Fi, které mohou být ovlivněny prvky, jako je vzdálenost, zdi a rušení, jsou méně spolehlivé a nekonzistentní než powerline Ethernet. Další výhodou powerline Ethernetu je vyhrazené připojení mezi adaptéry powerline, které snižuje přetížení a riziko zhoršení signálu. Naproti tomu extendery Wi-Fi poskytují výhodu bezdrátového připojení a větší mobility, což umožňuje připojit mnoho zařízení bez nutnosti fyzického připojení.

Pro rozšíření síťového připojení nabízí technologie powerline Ethernet praktickou a efektivní alternativu. Připojení Powerline Ethernet často poskytují rychlosti odpovídající připojení Wi-Fi, přičemž přesná rychlost se může lišit v závislosti na řadě faktorů. Vysokorychlostní přístup k internetu lze zajistit pomocí směrovačů powerline, například těch, které se řídí standardem AV1300, pro náročné úlohy. Powerline Ethernet nabízí stabilitu, zatímco extendery Wi-Fi poskytují větší mobilitu, takže rozhodnutí mezi nimi nakonec závisí na vašich jedinečných potřebách.

FAQ
Proč je můj powerline Ethernet pomalejší než Wi-Fi?

Nižší rychlost vašeho powerline Ethernetu ve srovnání s Wi-Fi může být způsobena několika faktory. Jedná se o několik možných scénářů: Powerline Ethernet se při přenosu dat spoléhá na elektrické rozvody ve vaší domácnosti, a proto může jakékoli elektrické rušení nebo šum ovlivnit jeho fungování.

1. Elektrické rušení. Spotřebiče, přepětí a dokonce i blízké elektrické vedení mohou bránit připojení a zhoršovat signál.

2. Kvalita elektrických rozvodů: Powerline Ethernet vyžaduje vysokorychlostní přenos dat, což u starších nebo nesprávně udržovaných elektrických rozvodů nemusí být možné. Výkon připojení powerline může být výrazně ovlivněn kvalitou a stářím elektroinstalace ve vaší domácnosti. 3. Vzdálenost a útlum signálu: Výkon sítě Powerline Ethernet má tendenci klesat na větší vzdálenosti. Pokud jej používáte ve velkém domě nebo v různých patrech, může pracovat pomaleji, protože může dojít ke zhoršení signálu. Útlum signálu může být také ovlivněn druhem elektrických obvodů ve vaší domácnosti, jako jsou adaptéry powerline nebo jističe. Síla signálu Wi-Fi: Síť Wi-Fi, kterou používáte k porovnání sítě powerline Ethernet, má občas v konkrétní oblasti, kde testujete, vyšší signál nebo lepší pokrytí. Rychlost by se mohla zvýšit, pokud je signál sítě Wi-Fi silnější než signál připojení powerline. 5. Přetížení sítě: Pokud je k síti powerline Ethernet připojeno několik zařízení, může silný provoz nebo činnosti náročné na šířku pásma způsobit nižší rychlost. Přetížení a snížení výkonu může být důsledkem sdílení sítě s jinými zařízeními.

Je důležité mít na paměti, že výkon sítě powerline Ethernet a Wi-Fi se může měnit v závislosti na jedinečných okolnostech a kalibru vašeho zařízení. Výkon sítě powerline Ethernet lze zvýšit provedením správného řešení problémů a zlepšením konfigurace sítě. Určením přesné příčiny nižší rychlosti mohou pomoci tyto kroky.