Zvládnutí sčítání čísel v jedné buňce v aplikaci Excel

Jak v Excelu pokračovat v číslování?
Na rozdíl od jiných aplikací Microsoft 365 excel neposkytuje tlačítko pro automatické číslování dat. K řádkům dat ale můžete snadno přidat pořadová čísla přetažením Úchyt a vyplnit tak sloupec řadou čísel nebo pomocí funkce ŘÁDEK.
Další informace najdete na support.microsoft.com

Představte se: Excel je silný program, který dává uživatelům možnost manipulovat s daty a provádět s nimi různé výpočty. Typickou úlohou je sčítání čísel v jedné buňce. Excel nabízí řadu technik, jak tyto úlohy efektivně dokončit, ať už chcete sčítat více čísel uvnitř buňky, sčítat více čísel, automaticky sčítat čísla nebo jen přičíst 1 do každé buňky. V tomto příspěvku se budeme zabývat různými přístupy k řešení těchto úloh a zjednodušením sčítání čísel v aplikaci Excel.

Sčítání všech číslic v jedné buňce: Pokud máte buňku s mnoha číslicemi a chcete je sečíst,

Excel nabízí jednoduchý vzorec, jak toho dosáhnout. Řekněme, že buňka A1 obsahuje vaše číslo. Chcete-li sečíst všechny číslice v této buňce, použijte vzorec =SUMPRODUCT(–MID(A1,ROW(INDIRECT(„1:“&LEN(A1)))),1)). Tento vzorec vytvoří pole čísel pomocí funkce ROW, vyčlení jednotlivé číslice pomocí funkce MID a poté sečte číslice pomocí funkce SUMPRODUCT. Nezapomeňte tento vzorec zadat jako vzorec pole stisknutím kláves Ctrl + Shift + Enter. Sčítání více čísel v jedné buňce:

V některých případech můžete chtít sečíst dvě nebo více celých čísel, která jsou obsažena v jedné buňce a jsou od sebe oddělena čárkami nebo mezerami. Excel nabízí užitečnou funkci SUMA, která si s těmito situacemi poradí. Pokud jsou například čísla v buňce A1, můžete je sečíst pomocí vzorce =SUM(TRIM(MID(SUBSTITUTE(A1,“,“,REPT(“ „,LEN(A1))), (ROW(INDIRECT(„1:“&LEN(A1)))*LEN(A1),LEN(A1))). Tento vzorec vkládá mezery na místo čárek, používá funkci MID k extrakci jednotlivých hodnot, funkci TRIM k odstranění počátečních a koncových mezer a funkci SUM k jejich sečtení. Vzorec aplikace Excel pro automatické sčítání čísel: K automatickému sčítání celých čísel můžete použít funkci AutoSum aplikace Excel. Stačí kliknout na tlačítko AutoSum () na panelu nástrojů po výběru buňky, ve které se má součet zobrazit. Na základě okolních buněk Excel automaticky vybere rozsah čísel, o kterém se domnívá, že se má sečíst. Přesunutím myši nad příslušné buňky můžete rozsah ručně opravit, pokud je výběr chybný. Aplikace Excel vypočítá a zobrazí součet, jakmile stisknete klávesu Enter. Ke každé buňce se přidá „+1“. Pomocí nástroje Vložit speciální nabízí Excel jednoduchý postup pro přidání „+1“ ke každé buňce v rozsahu. Nejprve zadejte 1 do prázdné buňky. Poté vyberte rozsah buněk, do kterého chcete přidat „+1“, a tento rozsah buněk zkopírujte. Z kontextové nabídky zvolte Vložit speciálně pomocí pravého tlačítka myši a poté vyberte operaci „Přidat“. Jakmile klepnete na tlačítko OK, Excel vloží do každé z buněk rozsahu jednu.

Shrnutí:

Excel nabízí několik způsobů sčítání čísel v jedné buňce, což zefektivňuje zpracování dat a výpočty. Díky robustním funkcím a možnostem aplikace Excel lze snadno provádět různé úlohy, včetně sčítání několika čísel dohromady, automatického výpočtu součtů a přidání zadané hodnoty do každé buňky. Pomocí těchto metod můžete zlepšit své dovednosti v oblasti analýzy dat v aplikaci Excel a zefektivnit své pracovní postupy.

FAQ
Jak sečtu pouze vybrané buňky?

Pomocí aplikace Excel můžete sečíst pouze určité buňky podle následujících kroků: V prvním kroku otevřete pracovní list aplikace Excel a vyberte buňky, které chcete sečíst. To provedete tak, že na požadované buňky najedete myší a kliknete na ně.

2. Po výběru buněk se podívejte do pravého dolního rohu okna aplikace Excel. Ve stavovém řádku se zobrazí součet vybraných buněk. 3. Chcete-li změnit způsob výpočtu součtu, klikněte pravým tlačítkem myši na stavový řádek a vyberte příslušné možnosti. Můžete se například rozhodnout, zda chcete zobrazit průměr, počet, minimum, maximum atd.

4. Pokud si přejete, aby se součet zobrazil v určité buňce, můžete vzorec zadat ručně. například přes součet čísel v buňkách A1 až A5 zadejte do buňky A6 „=SUM(A1:A5)“.

Tyto postupy vám umožní snadno sčítat pouze určité buňky v aplikaci Excel.

Můžeme sčítat 2 funkce v 1 buňce?

V aplikaci Excel je možné spojit dvě funkce do jedné buňky. K tomu lze použít vnořené funkce nebo funkci CONCATENATE. Pomocí vnořených funkcí můžete sloučit výstupy mnoha funkcí do jedné buňky. Například vložením funkce AVERAGE do funkce SUM můžete spojit funkce SUM a AVERAGE. Alternativně můžete sloučit výstupy dvou funkcí do jedné buňky pomocí funkce CONCATENATE.

Jak v aplikaci Excel sečtu čísla 1 2 3?

Podle těchto postupů můžete v aplikaci Excel sčítat čísla 1, 2 a 3: Otevřete aplikaci Excel a vytvořte zcela novou tabulku.

2. Do buňky A1 zadejte číslo 1.

3. Do buňky A2 zadejte hodnotu 2.

4. Do buňky A3 zadejte číslo 3.

5. Do buňky A4 (nebo jiné vhodné buňky) zadejte vzorec „=SUMA(A1:A3)“. 6. Pro výpočet součtu stiskněte klávesu Enter.

Buňka A4 zobrazí výsledek a měla by odrážet součet 1, 2 a 3, což je 6.

Jak sečtu čísla s textem ve stejné buňce?

Pro sčítání čísel a textu ve stejné buňce můžete v aplikaci Excel kombinovat funkce. Zde je podrobný návod: 1. Pomocí vzorce =MID(A1,MIN(FIND(0,1,2,3,4,5,6,7,8,9,A1&“0123456789″)),SUMPRODUCT(1-(ISNUMBER(–MID(A1,ROW(INDIRECT(„1:“&LEN(A1))),1)))) můžete vyjmout čísla z textu, pokud je buňka, kterou chcete sečíst, A1.

2. Pro extrakci čísel z textu v buňce A1 použije tento vzorec funkci MID spolu s funkcemi FIND a SUMPRODUCT. 3. Pomocí funkce SUMA můžete hodnoty po jejich extrakci sečíst. Můžete například použít vzorec =SUM(B1), pokud jste extrahovali čísla z buňky B1. Pomocí tohoto vzorce se zobrazí součet celých čísel v buňce s textem,

4.

Tyto techniky vám pomohou správně sečíst čísla a text ve stejném poli aplikace Excel.