Jak levně vyčistit vinylové desky

Jak doma vyčistit gramofonovou desku?
Úplně nejjednodušší způsob, jak zbavit své desky prachu a s ním doprovázeného lupání a praskání je před a po uložení desky na gramofonový talíř ji důkladně vyčistit kartáčem s karbonovými štětinami (nebo jeho dražší semišovou variantou – ale dle našich zkušeností karbonový kartáček postačí).
Další informace najdete na vinylempire.cz

V posledních letech zaznamenaly vinylové desky ohromující oživení a upoutaly pozornost audiofilů i milovníků hudby. Abyste správně ocenili vřelý a bohatý zvuk, který vinyl nabízí, je nutné uchovat desky čisté od nečistot, úlomků a dalších nečistot. Čištění vinylových desek je nezbytným krokem k zachování jejich kvality a prodloužení životnosti. Nemějte však obavy; existují cenově dostupné způsoby čištění vinylových desek, které nebudou stát majlant. O nejlepších čisticích prostředcích, které lze použít, o tom, jak vyčistit extrémně staré vinylové desky a o tom, zda je bezpečné čistit vinylové desky vodou, se dozvíte v tomto článku, který pojednává o nejúčinnějších a cenově dostupných technikách čištění vinylových desek.

Použití domácího čisticího roztoku je jedním z nejúspornějších a nejúčinnějších způsobů čištění vinylových desek s omezeným rozpočtem. Vlastní čisticí roztok si můžete vyrobit smícháním izopropylalkoholu a destilované vody v poměru 3:1. Doporučuje se používat destilovanou vodu, protože neobsahuje škodliviny, které by mohly potenciálně poškodit vaše desky. K čištění povrchu desek se jako rozpouštědlo hodí izopropylalkohol o koncentraci 91 % nebo vyšší. Připravenou směs po spojení v lahvi s rozprašovačem opatrně nastříkejte na utěrku z mikrovlákna nebo na kartáč s měkkými štětinami. Aby nedošlo k poškození desky, otírejte ji krouživými pohyby a přitom přiléhejte k drážkám.

U extrémně starých vinylových desek, které vyžadují zvláštní péči a pozornost, může být nutný důkladnější postup čištění. Jednou z běžných technik je použití čističe desek. Zařízení profesionální úrovně může být poměrně drahé, ale existují i cenově přijatelné možnosti pro domácí použití. Tato zařízení důkladně drhnou povrch desky pomocí kombinace čisticích prostředků, kartáčů a vysávání. Kvalita zvuku desky je obnovena, protože jsou obzvláště dobré při odstraňování houževnatých nečistot a zbytků z hloubky drážek. Pro vážné sběratele vinylů nebo pro ty, kteří mají rozsáhlou sbírku historických desek, může být nákup čisticího stroje na desky moudrým rozhodnutím.

Několik základních přístrojů by nemělo chybět ve vaší sadě nástrojů, pokud jde o nejlepší vybavení pro čištění desek. Klíčovým vybavením pro běžnou údržbu je kartáč z uhlíkových vláken. Snižuje možnost vzniku jakéhokoli poškození při přehrávání tím, že odstraňuje uvolněný prach a nečistoty z povrchu desky. Hadřík z mikrovlákna je také ideální pro nanášení čisticích prostředků na desky a jejich otírání. Abyste zabránili zanechání vláken na desce, nezapomeňte použít hadřík, který nepouští vlákna. Nakonec lze houževnaté nečistoty rozrušit kartáčem s měkkými štětinami, který se dostane hluboko do drážek. Tyto nástroje jsou za rozumnou cenu snadno dostupné na internetu nebo v nejbližším obchodě s deskami.

Nyní si řekneme, zda je vhodné mýt vinylové desky vodou. Stručně řečeno ano, ale s určitými výhradami. Desky nelze dostatečně čistit pomocí vody, protože ta nedokáže rozložit oleje ani zbavit houževnaté špíny. Voda se však stává užitečnou složkou čisticího procesu ve spojení s isopropylalkoholem v čisticím roztoku pro kutily. Použití destilované vody je zásadní, aby se do ní nedostaly žádné minerály nebo znečišťující látky, které by mohly poškodit vinyl. Kromě toho se vyhněte ponoření desek do vody, protože přílišná vlhkost by mohla deformovat nebo zničit etiketu. Chcete-li desky bezpečně vyčistit, vždy používejte navrhované metody čištění a velmi málo vlhkosti.

A konečně, čištění vinylových desek nemusí být nákladná práce. Desky můžete účinně vyčistit, aniž byste utratili majlant, pokud použijete domácí čisticí roztok, zakoupíte stroj na čištění desek a budete mít k dispozici vhodné nástroje. S deskami vždy zacházejte šetrně, vyvarujte se zbytečného tlaku nebo vlhkosti a používejte navrhované metody čištění. Pokud budete svou sbírku udržovat v pořádku a dobře udržovanou, můžete i nadále oceňovat nefalšovanou krásu vinylových desek po mnoho dalších let.

FAQ
Jaký je přírodní čisticí prostředek na vinylové desky?

Destilovaná voda a izopropylalkohol jsou přírodní čisticí prostředky na vinylové desky. Vinylové desky lze touto metodou bezpečně a bez poškození vyčistit od špíny, prachu a nečistot. Zásadní je pečlivě otírat desku krouživými pohyby po drážkách pomocí měkkého hadříku z mikrovlákna nebo kartáčku na čištění desek. S vinylovými deskami zacházejte vždy šetrně a vyhýbejte se abrazivním předmětům a drsným chemikáliím, které by mohly poškodit povrch vinylu.

Jak docílit toho, aby staré vinylové desky vypadaly jako nové?

Existují různé postupy, které můžete použít, aby staré vinylové desky vypadaly jako nové: Začněte tím, že povrch desky očistíte od veškerého uvolněného prachu a nečistot. Nečistoty otřete hadříkem z mikrovlákna nebo kartáčkem z uhlíkových vláken. Nezapomeňte desku čistit krouživým způsobem podle drážek. 2. K přípravě čisticího roztoku použijte destilovanou vodu s několika kapkami jemného mýdla na nádobí nebo roztoku na čištění vinylových desek. Místo vody z kohoutku použijte balenou vodu, abyste se vyhnuli usazování minerálních látek na nahrávce. 3. Čisticím roztokem nasyťte suchý hadřík z mikrovlákna nebo kartáček na čištění desek. Opět po drážkách jemně otřete povrch desky krouživými pohyby. Abyste zabránili zničení desky, dbejte na to, abyste na ni příliš netlačili. 4. K odstranění houževnatějších nečistot nebo otisků prstů použijte roztok na čištění vinylových desek a kartáček na čištění desek s měkkými štětinami. Kartáčem navlhčeným malým množstvím roztoku jemně drhněte povrch desky krouživými pohyby. 5. Opláchněte desku v destilované vodě, abyste se zbavili zbytků čisticího prostředku. Desku důkladně opláchněte, abyste odstranili případné použité čisticí prostředky, které by mohly poškodit vinyl. 6. Po důkladném vyčištění desku jemně osušte ručníkem z mikrovlákna, který nepouští vlákna. Před uložením nebo přehráváním desky se ujistěte, že na jejím povrchu nezůstala žádná vlhkost.

Abyste zabránili dalšímu poškození, manipulujte s vinylovými deskami vždy čistýma rukama a nepoužívané desky ukládejte do obalů. Staré vinylové desky lze pravidelným čištěním a péčí udržet v dobrém vzhledu a zvuku.