Použití souborů ISO bez vypalování. Průvodce instalací, extrakcí a spuštěním systému Windows 10

V jakém programu otevřít ISO?
ISO soubor je soubor obrazu disku. Otevřete jej pomocí 7-Zip, PeaZip nebo jiného ZIP archivu. Cached
Další informace najdete na soubory.info

Obrazy disků, obvykle označované jako soubory ISO, jsou digitální kopie skutečných disků CD nebo DVD. Představují snadný způsob ukládání a sdílení velkého množství dat, protože obsahují všechna data a struktury souborů původního disku. Obvyklou metodou jejich používání bylo vypalování souborů ISO na fyzický disk. Díky technologickým vylepšením však nyní existují další způsoby, jak používat soubory ISO bez vypalování. V tomto příspěvku se podíváme na to, jak spustit soubor ISO v systému Windows 10, jak nainstalovat soubor ISO bez připojení a zda je možné soubor ISO pouze rozbalit.

1. Připojení souboru ISO bez jeho instalace: Připojením souboru ISO získáte přístup k jeho obsahu, jako by se jednalo o fyzický disk, a to tak, že v počítači nastavíte virtuální diskovou jednotku. Pokud dáváte přednost tomu, abyste soubor ISO nemontovali, můžete jeho obsah přesto nainstalovat. Toho dosáhnete tak, že soubory z ISO rozbalíte pomocí nástroje, jako je 7-Zip nebo WinRAR. Po rozbalení obsahu v něm najdete instalační nebo instalační soubor a můžete pokračovat v postupu instalace jako u jakéhokoli jiného softwaru. Extrakce souboru ISO:

2. Data ze souboru ISO můžete extrahovat, aniž byste jej museli instalovat, ano. Můžete kliknout pravým tlačítkem myši na soubor ISO a ze zobrazeného seznamu možností vybrat možnost „Extrahovat“ pomocí aplikací, jako je 7-Zip, WinRAR nebo dokonce výchozí Průzkumník souborů systému Windows. Tím se všechny soubory a adresáře ISO rozbalí na vámi zvolené místo v počítači. Pokud potřebujete pouze zobrazit několik souborů nebo chcete vytvořit zálohu obsahu ISO, může to být užitečné. Spuštění souboru ISO v systému Windows 10:

3. V systému Windows 10 máte několik možností spuštění souboru ISO. Za prvé, v rozbalených souborech můžete často objevit instalační nebo instalační soubor, pokud soubor ISO obsahuje software nebo hru. Spuštěním tohoto souboru můžete software nainstalovat a používat z počítače, čímž zahájíte proces instalace. Alternativně můžete soubor ISO připojit a spustit jej, jako by se jednalo o skutečný disk vložený do diskové jednotky počítače, pomocí softwaru virtuální jednotky, jako je Virtual CloneDrive nebo Daemon Tools Lite. 4. Mezi aplikace, které otevírají soubory ISO, patří: K obsahu souborů ISO můžete přistupovat pomocí některé z mnoha aplikací, které je umí otevřít. Mezi oblíbené patří Daemon Tools Lite, PowerISO, WinRAR a 7-Zip. Tyto nástroje nabízejí další funkce, včetně vytváření souborů ISO z disků nebo složek, úpravy obsahu souboru ISO a v případě potřeby i vypalování souborů ISO na fyzické disky CD, kromě toho umožňují extrahovat obsah souboru ISO.

Závěrem lze říci, že je nyní mnohem snazší používat soubory ISO bez nutnosti jejich vypalování. Existuje řada nástrojů a technik, které lze použít k instalaci obsahu ISO, extrakci určitých souborů, spuštění softwaru z ISO nebo jen k přístupu k jeho obsahu. Pomocí nástrojů popsaných v tomto článku můžete ze souborů ISO vytěžit maximum, aniž byste je museli vypalovat na fyzické disky.

FAQ
Mohu nainstalovat systém Windows přímo z ISO?

Odpověď zní: Systém Windows můžete nainstalovat přímo ze souboru ISO, aniž byste museli vytvářet fyzický disk. Soubor ISO můžete připojit jako virtuální diskovou jednotku pomocí integrované funkce „Připojení“ systému Windows 10. Tímto způsobem můžete obsah souboru ISO používat stejně jako fyzický disk a přistupovat k němu tímto způsobem. Tento přístup nevyžaduje nic jiného než připojení souboru ISO, přechod k jeho obsahu a spuštění souboru setup.exe pro zahájení instalace systému Windows.

Mohu rozbalit soubor ISO pomocí programu 7zip?

Ano, 7zip umožňuje extrahovat soubory ISO. Známý nástroj pro kompresi a extrakci souborů 7zip je kompatibilní s celou řadou typů souborů, včetně souborů ISO. Pro extrakci souboru ISO stačí kliknout pravým tlačítkem myši na soubor ISO, vybrat možnost 7zip a zvolit „Extract Here“ nebo „Extract to [Folder Name]“. Tímto postupem se obsah souboru ISO rozbalí do vámi zvoleného umístění v počítači se systémem Windows 10.

Mohu spustit ISO bez USB?

Soubor ISO je možné spustit bez zařízení USB, takže odpověď zní ano. Jedním z postupů je připojit soubor ISO v počítači jako virtuální jednotku. Funkce „Windows Disc Image Burner“ v systému Windows 10 umožňuje připojit soubory ISO. Postupujte podle následujících kroků, abyste toho dosáhli: Chcete-li připojit soubor ISO, nejprve na něj klikněte pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vyberte možnost „Připojit“. Soubor ISO se okamžitě otevře a vytvoří se virtuální jednotka. Jakmile je soubor ISO připojen, můžete k obsahu virtuální jednotky přistupovat tak, že na ni přejdete stejným způsobem jako na fyzický disk. 3. Poklepáním na příslušný soubor nebo instalační program na virtuálním disku spustíte aplikaci nebo nainstalujete software z připojeného ISO.

Je důležité si uvědomit, že systém Windows 10 je jedinou verzí systému Windows, která podporuje připojování souborů ISO bez použití jednotky USB; jiné verze systému Windows tuto funkci nemusí podporovat.

Lze soubor ISO pouze spustit?

Soubor ISO lze otevřít a spustit, aniž by byl vypálen na fyzický disk. Obsah souboru ISO můžete zobrazit bez fyzického disku připojením souboru ISO jako virtuální jednotky v systému Windows 10. Stačí na soubor ISO kliknout pravým tlačítkem myši a z kontextové nabídky vybrat možnost „Připojit“. Obsah souboru ISO pak můžete zobrazit, jako by to byl skutečný disk vložený do počítače, protože se vytvoří virtuální jednotka s připojeným souborem ISO.