Kolik zesilovačů používá subwoofer?

Jaký výkon zesilovače?
V případě volby zesilovače na reproduktory by měl výkon zesilovače být v rozmezí 60-80% zatížitelnosti reproduktorů. V případě volby zesilovače na subwoofer, je princip právě opačný. Jeho výkon by měl být cca o 20% vyšší, než je zatížitelnost subwooferu. Cached
Další informace najdete na reviloauto.cz

Subwoofery jsou důležitou součástí každého audio systému, protože poskytují silné basové frekvence, které zlepšují celkový zážitek z poslechu. Zesilovače a watty jsou dva často diskutované ukazatele, pokud jde o pochopení výkonových potřeb subwooferů. V tomto článku se budeme zabývat tématem, kolik zesilovačů subwoofer spotřebuje, a prozkoumáme související otázky, jako je potřeba výkonu pro různé velikosti subwooferů a vhodnost zesilovačů se subwoofery různých výkonů.

Začněme tím, kolik zesilovačů potřebuje subwoofer. Odpověď bude záviset na tom, zda je subwoofer napájen nebo pasivní. Pasivní subwoofer potřebuje k pohonu externí zesilovač, ale napájený subwoofer má zesilovač zabudovaný ve svém plášti. Pokud jde o napájené subwoofery, specifikace výrobce často obsahují informace o jmenovitém výkonu zesilovače. Tato hodnota udává, jaký výkon je zesilovač schopen do subwooferu poslat. Je důležité si uvědomit, že jmenovitý výkon zesilovače nemusí nutně odpovídat tomu, kolik proudu odebírá ze zdroje napájení. V závislosti na svém výkonu a účinnosti bude napájený subwoofer obvykle spotřebovávat 1 až 10 ampérů.

Podívejme se na standardní příklad pro ilustraci potřebného výkonu pro různé velikosti subwooferů: 12palcový subwoofer. Požadavky na výkon 12palcového subwooferu se liší mimo jiné v závislosti na jeho impedanci, účinnosti a požadované úrovni poslechu. Dvanáctipalcový subwoofer obvykle potřebuje zesilovač, který zpravidla poskytuje výkon 200-300 wattů. Je však třeba mít na paměti, že tyto hodnoty se mohou výrazně lišit v závislosti na konstrukci a zamýšlené funkci konkrétního subwooferu. Pro zjištění nejlepších potřebných výkonů je vždy vhodné řídit se doporučeními výrobce.

Potřeba výkonu pro 10palcový subwoofer bude také poněkud odlišná. Obvykle 10palcový subwoofer potřebuje zesilovač s výkonem 150 až 250 wattů. Aby byla zajištěna optimální kompatibilita mezi subwooferem a jeho zesilovačem, je nutné ještě jednou projít specifikace výrobce.

Nyní probereme otázku, zda lze zesilovač o výkonu 1200 W použít se subwooferem o výkonu 500 W. Obecně platí, že použití zesilovače s větším výkonem, než má subwoofer, je přípustné. Ve skutečnosti, protože poskytuje větší prostor pro hlavu a snižuje zkreslení při vyšších hlasitostech, mnoho fanoušků zvuku tuto konfiguraci upřednostňuje. Je však nezbytné být obezřetný a ujistit se, že zesilovač není přebuzený, protože by to mohlo potenciálně poškodit subwoofer. Vhodné nastavení zesílení zesilovače vám pomůže tomu předejít a zabrání dodávání příliš velkého výkonu.

Závěrem lze říci, že to, zda je subwoofer napájen nebo pasivní, ovlivňuje počet zesilovačů, které potřebuje. Napájené subwoofery obvykle spotřebují 1 až 10 ampérů v závislosti na jejich účinnosti a jmenovitém výkonu. Dvanáctipalcový subwoofer obvykle potřebuje zesilovač s výkonem 200 až 300 wattů, zatímco desetipalcový subwoofer obvykle potřebuje zesilovač s výkonem 150 až 250 wattů. Pokud je úroveň zesílení správně řízena, aby nedošlo k poškození, je použití zesilovače s větším jmenovitým výkonem, než má subwoofer, často v pořádku. Nakonec, abyste zajistili co nejlepší výkon a dlouhou životnost subwooferu, je velmi důležité se řídit údaji výrobce, který udává ideální potřebný výkon.

FAQ
Je 100 wattový subwoofer dostatečný?

Výkon subwooferu není dán pouze jeho výkonem. I když 100wattový subwoofer může produkovat slušné basy, to, zda je dostatečný pro vaše jedinečné potřeby, závisí na řadě proměnných. Mezi tyto faktory patří velikost místnosti, váš poslechový vkus a celá vaše audio sestava. Pokud je vaše místnost malá nebo chcete dosáhnout skromné úrovně basů, postačí vám 100wattový subwoofer. Pokud je však vaše místnost větší nebo chcete silnější basy, můžete vyžadovat subwoofer s vyšším výkonem. V úvahu je třeba vzít také kvalitu subwooferu, protože některé 100wattové verze mohou mít lepší výkon než jiné. Nakonec nejlepší metodou, jak zjistit, zda je pro vás 100wattový subwoofer dostačující, je osobně jej vyzkoušet a zjistit, zda splňuje vaše jedinečné zvukové potřeby.

Kolik wattů je dobrý subwoofer?

Běžný rozsah výkonu dobrého subwooferu je 200 až 1000 wattů. Přesný výkon se však bude lišit v závislosti na velikosti místnosti, požadované úrovni hlasitosti a individuálních preferencích pro sílu basů.

Jaký výkon je vhodný pro subwoofer?

Model subwooferu, požadovaná úroveň basů a velikost poslechového prostoru jsou jen některé z proměnných, které ovlivňují, jaký výkon je pro subwoofer považován za dostatečný. Subwoofery často zvládají různé úrovně výkonu, které se obvykle měří ve wattech. Doporučuje se použít zesilovač, který dokáže vyvinout výkon stejný nebo o něco vyšší, než je jmenovitý výkon subwooferu. Díky tomu může subwoofer fungovat co nejlépe, aniž by hrozilo jeho poškození. Optimální rozsah výkonu pro konkrétní subwoofer lze zjistit na základě doporučení výrobce nebo konzultací s odborníkem.

Kolik zesilovačů používá subwoofer?

Využití zesilovače subwooferu se může měnit v závislosti na modelu a potřebě výkonu. Typický subwoofer však může v průměru využívat 1 až 10 ampérů. Chcete-li zjistit přesný výkon potřebný pro daný subwoofer, je nezbytné prozkoumat specifikace výrobce nebo nahlédnout do uživatelské příručky.