Nestárnoucí Atari 2600. A Journey Through Time

How much is an Atari 2600 worth today?
PriceCharting Index: Atari 2600

Title Loose Price New Price
Atari 2600 System [Junior] $44.99 $116.00
Atari 2600 System [Vader] $464.50 $1,673.48
Atari 2600 System [Light Sixer] $77.58 $223.00
Atari VCS 800 $212.25 $299.99
Další informace najdete na www.pricecharting.com

Hráči i sběratelé mají v srdci slabost pro Atari 2600, slavné herní zařízení, které změnilo prostředí tohoto oboru. Atari 2600, jehož historie sahá až do prvních dnů domácího hraní, se stalo klasickým obrazem 70. a 80. let 20. století, tedy doby, kdy byly videohry na vrcholu.

Počítač Atari 2600, který společnost Atari, Inc. poprvé zpřístupnila v roce 1977, si okamžitě získal popularitu a vyšvihl se na vrchol tehdejšího žebříčku konzolí. Svým stylovým vzhledem a kreativní hratelností přitáhla pozornost milionů lidí a ovlivnila novou generaci hráčů. Vzhledem k tomu, že konzole vydržela až do 80. let, sloužila jako spojnice mezi dvěma desetiletími vynikajících her.

Zda Atari patří do 70. nebo 80. let, záleží na vašem úhlu pohledu. Atari 2600 bylo vydáno na konci 70. let, ale jeho účinky a vliv přetrvaly až do 80. let. PlayStation si dlouho do 80. let udržel svou popularitu a stále vydával nové hry, čímž upevnil svůj odkaz herní platformy. Proto lze s jistotou tvrdit, že Atari 2600 překlenuje propast mezi těmito dvěma slavnými desetiletími a je produktem jak 70., tak 80. let.

Sběratelé a všichni, kdo hledají nostalgii, mají dnes pro Atari 2600 zvláštní místo ve svých srdcích. Konzole může dosáhnout vysoké ceny v závislosti na jejím stavu a vzácnosti. Její hodnota v průběhu času vzrostla. Konzole Atari 2600, která je v dobrém stavu, často stojí mezi 50 a 200 dolary. Unikátní kusy nebo kusy z limitovaných edic se však mohou prodávat za tisíce dolarů nebo i více.

Atari 2600 zaznamenalo ve svém prvním roce fenomenální nárůst prodeje. V roce 1977 se prodalo více než 250 000 kusů této konzole. To byl v té době významný úspěch, který pomohl připravit půdu pro budoucí expanzi herního odvětví. S předpokládaným celoživotním prodejem dosahujícím 30 milionů kusů zůstalo Atari 2600 postupem času významnou silou na trhu.

Úplně první hrou pro Atari nebyla žádná jiná hra než „Combat“. Vestavěná hra „Combat“, která se dodávala se systémem, umožňovala uživatelům účastnit se tankových bitev, psích soubojů a dalších napínavých herních scénářů. Měla okamžitý úspěch a ukázala možnosti Atari 2600. Od té doby vznikla pro systém celá řada her, od nadčasových jako „Pac-Man“ a „Space Invaders“ až po avantgardní jako „Adventure“.

Závěrem lze říci, že Atari 2600 má klasické kouzlo, které nestárne. Vydání konzole v roce 1977 zahájilo novou éru her, která nadchla diváky v 70. a 80. letech. Dodnes je ceněným sběratelským artiklem, jehož ceny se liší podle vzácnosti a stavu. Atari 2600 je díky své pestré minulosti a trvalým titulům stále svědkem rozkvětu herního průmyslu.

FAQ
Proč Atari 2600 neuspělo?

Navzdory své počáteční popularitě mělo Atari 2600 řadu problémů, které nakonec přispěly k jeho zániku. Jednou z hlavních příčin jeho neúspěchu byl krach na trhu s videohrami v roce 1983. Mnoho nekvalitních her vyráběných v této době bylo určeno pro Atari 2600, což vedlo k nedůvěře zákazníků a poklesu prodeje.

Dalším faktorem úpadku Atari 2600 byla absence kontroly kvality a monitorování ze strany samotné společnosti Atari. Korporace vydala třetím stranám volné pokyny pro vývoj her, což vedlo k záplavě neatraktivních a špatně vytvořených her. To způsobilo další pokles důvěry zákazníků v tuto platformu.

Kromě toho se objevily sofistikovanější herní konzole jako Nintendo Entertainment System (NES), které poskytly lepší grafiku a hratelnost. V důsledku potíží s udržením kroku s tímto technickým vývojem se Atari 2600 stalo méně žádoucím pro hráče, kteří hledali realističtější herní prostředí.

Trh byl přesycen a zájem zákazníků poklesl v důsledku rozhodnutí společnosti Atari vydávat nadměrné množství herních kazet, z nichž mnohé byly nekvalitní. Kvůli tomuto přesycení bylo pro dobré hry těžké vyniknout a uspět.

Zánik Atari 2600 byl z velké části způsoben souhrou několika faktorů, včetně krachu videoherního průmyslu, nedostatečné kontroly kvality, konkurence modernějších systémů a přesycení trhu.

Kdy Atari zkrachovalo?

Na počátku osmdesátých let se Atari dostalo do vážného propadu a nakonec zkrachovalo. Úpadek společnosti lze přičíst řadě okolností, včetně uvedení her jako E.T. the Extra-Terrestrial, které byly špatně přijaty a způsobily značné finanční ztráty. Kromě toho existovala v odvětví videoher příliš velká konkurence a Atari měla potíže udržet krok s rychle se rozvíjející technologií. Tyto prvky spolu se špatným řízením a krachem severoamerických videoher v roce 1983 přispěly k úpadku a konečné katastrofě společnosti Atari.

Jaké bylo první Atari?

Atari 2600, někdy označované jako Atari Video Computer System (VCS), bylo první herní konzolí společnosti.

Jak staré je původní Atari?

Od představení původního Atari 2600 uplynulo v roce 1977 již 43 let.

Kolik společnost Atari prodělala v roce 1983?

Podle historických údajů utrpěla společnost Atari v roce 1983 velkou ztrátu ve výši téměř 536 milionů dolarů. Za tuto finanční katastrofu může z velké části krach videoher, ke kterému v té době došlo.

Jaké je nejvzácnější Atari?

Za nejvzácnější konzoli Atari je často považována kazeta Atari 2600 „Air Raid“. Tato hra z roku 1982 se díky své neobvyklé modré kazetě a také díky své odlišné hratelnosti stala populární. Hra je dnes považována za mimořádně vzácnou, předpokládá se, že existuje pouze několik desítek kopií. Kazeta „Air Raid“ je díky své vzácnosti a historickému významu jedním z nejdražších a nejnepolapitelnějších existujících produktů Atari.