Vytvoření Google Wiki. Vše, co potřebujete vědět

Can I create a wiki in Google?
To use the wiki template that Google Sites provides, log in to your account, then open the link to the Project Wiki template. Select Use Template. After it's installed, personalize the wiki to represent your team with pictures, fonts, and color schemes.
Další informace najdete na www.lifewire.com

Toužili jste někdy vytvořit vlastní wiki stránku? Možná hledáte platformu, kde by lidé mohli společně dokumentovat projekty, sdílet znalosti nebo shromažďovat informace. Wiki se v digitální éře stávají klíčovým zdrojem informací pro lidi, týmy a organizace. V tomto článku prozkoumáme postup pro vytvoření wiki stránky Google a také odpovíme na relevantní dotazy typu „Mohu si vytvořit vlastní wiki?“. „Existuje wiki Google?“ „Jak založit vlastní stránku wiki?“ a „Jsou stránky wiki zdarma?“. Mohu si vytvořit vlastní wiki?

Nepochybně! Založit si vlastní wiki je jednodušší, než si dokážete představit. Wiki je webová stránka nebo online platforma, která umožňuje uživatelům kolektivně upravovat, vytvářet a uspořádávat obsah. I když je k dispozici mnoho různých wiki platforem, oblíbenou volbou jsou stránky Google. Pomocí služby Google Sites můžete rychle vytvořit a upravovat vlastní stránku wiki, ať už pro individuální použití, nebo jako součást týmu. Existuje wiki pro Google? Společnost Google zatím nenabízí produkt specificky označovaný jako „Google Wiki“, nicméně pomocí služby Google Sites můžete vytvořit vlastní platformu podobnou wiki. Pomocí služby Google Sites, která nabízí jednoduché a uživatelsky přívětivé rozhraní, můžete vytvářet webové stránky s bohatým materiálem, jako je text, fotografie, videa a přílohy. Jedná se o flexibilní nástroj pro tvorbu wiki, protože rozvržení a styl můžete přizpůsobit svým potřebám. Jak mohu vytvořit vlastní stránku Wiki? Pomocí stránek Google Sites můžete vytvořit vlastní stránku wiki podle následujících kroků:

1. Po přihlášení k účtu Google přejděte na Stránky Google.

2. Chcete-li začít vytvářet novou stránku, klikněte na možnost „Vytvořit“. 3. Vyberte si šablonu, která vám vyhovuje. Pokud chcete raději začít znovu, zvolte šablonu „Prázdná“. 4. Dejte svému webu název a pokud chcete, změňte adresu URL. 5. Začněte přidávat informace na svou stránku wiki a začněte ji vytvářet. Pomocí panelu nástrojů v horní části můžete přidávat nové stránky, text, fotografie, videa a další součásti. 6. Pro seskupení materiálu použijte navigační menu nebo odkazy na stránky. 7. Pomocí možností v sekcích „Motivy“, „Rozložení“ a „Barvy a písma“ můžete změnit vzhled své stránky wiki. 8. Pozvěte ostatní k úpravám nebo doplnění své stránky wiki, abyste mohli pracovat společně. Stačí vybrat možnost „Sdílet“ a zadat e-mailové adresy příjemců.

Wiki stránky jsou zdarma?

Ano, v několika wiki systémech, včetně stránek Google, jsou k dispozici bezplatné volby. Všichni majitelé účtů Google mají bezplatný přístup k základní verzi Google Sites. Některé sofistikované funkce a další úložiště však mohou vyžadovat prémiové členství. Je důležité si uvědomit, že zatímco bezplatné wiki stránky jsou vhodné pro individuální použití nebo malé projekty, pro větší organizace nebo týmy může být výhodné přejít na předplacený plán pro více funkcí a úložného prostoru.

Závěrem lze říci, že vytvoření vlastní platformy pro spolupráci je při použití stránek Google k vytvoření wiki Google jednoduché. Při dodržení výše popsaných postupů můžete stránku wiki rychle vytvořit, přizpůsobit a sdílet s ostatními. Vždy mějte na paměti, že stránky wiki kromě toho, že jsou skvělým nástrojem pro sdílení znalostí a informací, podporují organizaci a spolupráci mezi členy týmu nebo komunity. Proč tedy čekat? Vytvořte si vlastní wiki Google ihned!

FAQ
Může wiki napsat každý?

Ano, wiki může vytvořit kdokoli. Wiki je platforma pro skupinovou spolupráci, do které mohou uživatelé přidávat a aktualizovat obsah. Celková myšlenka wiki vybízí k účasti každého, kdo má zájem poskytnout materiál nebo znalosti o určitém tématu, i když některé wiki mohou mít omezení nebo vyžadovat registraci uživatele.

Je tvorba Wikipedie zdarma?

Stránku Wikipedie lze vytvořit bezplatně. Přidávat a upravovat články na Wikipedii, online encyklopedii s otevřeným zdrojovým kódem, může kdokoli. Platformu spravuje nadace Wikimedia Foundation, která je závislá na darech na pokrytí svých provozních nákladů. Nadace Wikimedia proto vyzývá uživatele, aby finančně přispívali na podporu dalšího udržování a rozvoje platformy, i když je vytváření a editace materiálů na Wikipedii zdarma.

Jak vytvořit stránku Google?

Pro vytvoření stránky Google můžete provést následující kroky: V prvním kroku otevřete webový prohlížeč a přejděte na stránku sites.google.com.

2. Vyberte tlačítko „Vytvořit“ v levém horním rohu stránky. 3. Vyberte si šablonu webové stránky. Máte možnost vybrat prázdnou šablonu nebo jednu z dostupných možností. 4. Zadejte název a adresu URL své webové stránky. Webová adresa webu bude obsahovat adresu URL. 5. Upravte vzhled svých webových stránek zahrnutím motivu, úpravou písem a barev a dalšími možnostmi. 6. Klepnutím na tlačítko „Upravit“ začněte přidávat obsah na webové stránky. Lze přidávat text, obrázky, filmy a další prvky. 7. Rozdělte svůj materiál na několik stránek a uspořádejte jej. Výběrem možnosti „Vytvořit stránku“ z nabídky „Stránky“ můžete přidávat nové stránky. 8. Chcete-li spravovat a měnit nastavení svých stránek, například možnosti sdílení, oprávnění a analýzu, použijte navigační nabídku vlevo. 9. Kliknutím na tlačítko „Preview“ zobrazíte své stránky v režimu náhledu.

10. Až budete hotovi, stiskněte tlačítko „Publikovat“, aby byly vaše stránky viditelné pro veřejnost.

Při vytváření webu Google nezapomeňte občas uložit svůj postup.

Jak vytvořím soubor wiki?

Soubor wiki můžete vytvořit podle následujících jednoduchých kroků: Přihlaste se ke svému účtu Google tak, že přejdete na domovskou stránku Google a zadáte údaje o svém účtu Google. Přístup k Disku Google získáte výběrem položky „Disk“ ze seznamu dostupných aplikací kliknutím na tlačítko „Aplikace“, které je označeno devíti tečkami uspořádanými do čtverce v pravém horním rohu domovské stránky Google. 3. Vytvořte nový dokument: Klepnutím na tlačítko „+ Nový“ v levé části obrazovky vyberte z rozevírací nabídky na Disku Google položku „Dokumenty Google“. Tím spustíte zcela nový, prázdný dokument. 4. Připravte dokument: Výběrem oblasti „Untitled document“ (Dokument bez názvu) v levém horním rohu stránky a zadáním vhodného názvu souboru wiki můžete dát svému dokumentu název. Rozložení souboru wiki můžete upravit podle svých preferencí.

5. Pro uspořádání a vizuální vylepšení informací můžete přidávat nadpisy, podnadpisy, odrážky, číslované seznamy, fotografie a další. Materiál do souboru wiki přidávejte psaním nebo kopírováním informací do dokumentu.

6. Podle potřeby můžete přidávat text, tabulky, hypertextové odkazy a multimediální součásti. 7. Spolupracujte a sdílejte: Pomocí funkce spolupráce v reálném čase v Dokumentech Google můžete pozvat další osoby k úpravám nebo zobrazení vašeho souboru wiki. Po kliknutí na tlačítko „Sdílet“ v pravém horním rohu stránky zadejte e-mailové adresy osob, se kterými chcete spolupracovat, a zvolte stupeň jejich přístupu (upravovat, komentovat nebo vidět). 8. Uložte a uspořádejte: Dokumenty Google automaticky ukládají vaši práci za pochodu, ale je dobré si soubor wiki občas uložit. To provedete kliknutím na kartu „Soubor“ v levém horním rohu a výběrem možnosti „Uložit“ nebo stisknutím klávesové zkratky „Ctrl + S“. Kromě toho můžete svůj soubor wiki uspořádat tak, že na Disku Google vytvoříte složky a umístíte je na příslušná místa. Aby byl váš soubor wiki správný a aktuální, nezapomeňte jej pravidelně aktualizovat a udržovat.