Jak přehrávat Blu-ray na počítači. Komplexní průvodce

Disky Blu-ray, které svou kvalitou překonávají běžné disky DVD, se staly průmyslovým standardem pro přehrávání videa a zvuku ve vysokém rozlišení. Kvůli licenčním omezením formátu a šifrování však může být přehrávání disků Blu-ray v počítači poněkud náročné. Tento článek se zabývá několika způsoby přehrávání disků Blu-ray v počítači a nabízí řešení často kladených otázek týkajících se přehrávání disků Blu-ray.

1. Jak zprovoznit přehrávač Blu-ray v počítači?

K přehrávání disků Blu-ray v počítači budete potřebovat jednotku Blu-ray schopnou tyto disky číst. Pokud váš počítač nemá vestavěnou jednotku Blu-ray, můžete si snadno zakoupit externí jednotku Blu-ray, která se připojuje přes USB, pokud ji má mnoho nových notebooků. K přehrávání disků, jakmile budete mít jednotku Blu-ray, budete potřebovat také potřebný software. 2. Podporuje VLC přehrávání disků Blu-ray? Populární open-source přehrávač médií VLC Media Player umí přehrávat různé formáty videa a zvuku. Kvůli licenčním omezením kladeným na formát Blu-ray však VLC přehrávání Blu-ray z výroby nepodporuje. Nicméně existují metody, jak přehrávání Blu-ray v přehrávači VLC umožnit přidáním dalších knihoven a licencí. Aplikaci VLC můžete nastavit pro přehrávání disků Blu-ray podle pokynů krok za krokem v řadě internetových návodů a fór.

3. Lze disky Blu-ray přehrávat v systému Windows 10? Systém Windows 10 přehrávání disků Blu-ray nativně nepodporuje. Důvodem je především to, že dešifrování a přehrávání obsahu Blu-ray vyžaduje další software a kodeky a také licenční problémy. Disky Blu-ray je však možné v systému Windows 10 přehrávat pomocí programů třetích stran. Jedním z takových programů je PowerDVD, který nabízí důkladné přehrávání disků Blu-ray pro počítače se systémem Windows.

4. Proč systém Windows nedokáže přehrávat disky Blu-ray? Kvůli ochraně digitálních práv (DRM) formátu Blu-ray a licenčním omezením systém Windows ve výchozím nastavení nepodporuje přehrávání disků Blu-ray. Budete potřebovat specializovaný software, který dokáže disky Blu-ray v systému Windows přehrávat a dekódovat. Chcete-li umožnit přehrávání disků Blu-ray v systému Windows, musíte se spolehnout na programy třetích stran, jako je PowerDVD nebo VLC s dalšími knihovnami.

Závěrem lze říci, že k přehrávání disků Blu-ray v počítači je zapotřebí jednotka Blu-ray a vhodný software, který dokáže přehrávat a dekódovat obsah. Přehrávání disků Blu-ray není nativně podporováno systémem Windows 10 ani přehrávačem VLC Media Player, ačkoli existují programy třetích stran, které to umožňují. Tyto alternativy nabízejí prostředky pro sledování vysoce kvalitního videa Blu-ray v počítači, ať už se rozhodnete použít programy jako PowerDVD nebo nastavit VLC pro sledování Blu-ray.

FAQ
Proč se mi Blu-ray nepřehraje ve VLC?

Neschopnost spustit disk Blu-ray v programu VLC může mít několik příčin. Jedná se o několik možných scénářů: Jedním z příkladů nepodporovaného kódování disků Blu-ray je BD+ a AACS, které přehrávač médií VLC nedokáže dešifrovat kvůli nedostatku kompatibilních kodeků. VLC nebude schopen přehrát disk Blu-ray, který byl zašifrován některou z těchto nepodporovaných technik. Chybějící podpora jednotek Blu-ray: VLC je při přístupu k diskům Blu-ray a jejich přehrávání závislý na ovladačích operačního systému. Pokud jednotka Blu-ray v počítači není správně identifikována nebo podporována operačním systémem, nemusí být VLC schopen disk přehrát. Disky Blu-ray jsou často kódovány kódy regionů, které omezují přehrávání na určité zeměpisné oblasti.

3. Program VLC nemusí být schopen přehrát disk Blu-ray, pokud kód regionu neodpovídá kódu regionu jednotky DVD ve vašem počítači. Chybí podpora nabídky: VLC je primárně vytvořen jako multimediální přehrávač pro mnoho typů souborů, takže nemusí zcela zvládat interaktivní nabídky a funkce disků Blu-ray. Při přehrávání disků Blu-ray se složitými nabídkami to může vést k problémům s přehráváním nebo k omezené funkčnosti. 5. Technické problémy: VLC občas narazí na problémy nebo potíže, které mu znemožní přehrávání konkrétních disků Blu-ray. Takové problémy lze vyřešit aktualizací VLC na nejnovější verzi nebo použitím jiného přehrávače médií.

Závěrem lze říci, že VLC nemusí být schopen přehrát disk Blu-ray z důvodu nepodporovaného šifrování, nepodporované jednotky Blu-ray, nepodporovaných kódů regionů, nepodporovaných nabídek nebo technických problémů.

Může můj počítač přehrávat disky Blu-ray 4K?

Pokud váš počítač splňuje předpoklady, může přehrávat disky 4K Blu-ray. K přehrávání disků 4K Blu-ray na počítači potřebujete počítač s jednotkou 4K Blu-ray, kompatibilní softwarový přehrávač a displej podporující rozlišení 4K. Kromě toho musí být váš počítač dostatečně výkonný, aby zvládl obsah ve vysokém rozlišení z hlediska zpracování a grafiky. Zkontrolujte, zda váš počítač splňuje parametry potřebné k přehrávání disků 4K Blu-ray, a to tak, že zkontrolujete jeho specifikace.

Proč nemohu přehrávat disky Blu-ray?

Je možné, že na svém počítači nebudete moci přehrávat disky Blu-ray z několika důvodů, včetně následujících: Nedostatek hardwaru kompatibilního s disky Blu-ray: Pro čtení disků Blu-ray potřebujete speciální hardware, například jednotku Blu-ray. Pokud váš počítač není vybaven jednotkou Blu-ray, nebudete moci disky Blu-ray přehrávat. 2. Nedostatek potřebného softwaru: K přehrávání disků Blu-ray potřebujete speciální software, který dokáže dekódovat a přehrávat obsah Blu-ray. Většina běžných přehrávačů médií nemá integrovanou funkci Blu-ray. Pokud tedy nemáte v počítači nainstalovaný potřebný software, nebudete moci disky Blu-ray přehrávat.

3. Zastaralý software nebo ovladače: Pokud používáte zastaralý software nebo ovladače, může být používání disků Blu-ray nemožné i v případě, že máte potřebný hardware a software. Chcete-li zajistit kompatibilitu, ujistěte se, že software a související ovladače v přehrávači Blu-ray jsou aktuální.

4. Správa digitálních práv (DRM): Aby se zabránilo nezákonnému kopírování, jsou disky Blu-ray často vybaveny ochranou DRM. Pokud software přehrávače Blu-ray nepodporuje konkrétní DRM, které bylo na disk aplikováno, nemusí být možné jej přehrát.

5. Regionální omezení: Disky Blu-ray jsou často regionálně uzamčeny, což znamená, že je lze přehrávat pouze v přehrávačích Blu-ray vyrobených pro stejný region jako disk. Pokud se pokusíte přehrát disk Blu-ray z jiného regionu, nemusí v počítači fungovat.

Abyste tyto problémy vyřešili, ujistěte se, že je váš počítač vybaven jednotkou Blu-ray, nainstalujte kompatibilní software přehrávače Blu-ray, udržujte ovladače a software aktuální a ověřte, že disk Blu-ray je vhodný pro váš region a podporuje DRM.