Vytváření zářivých efektů v GIMPu

Open-source program pro úpravu obrázků GIMP nabízí řadu možností uměleckého vylepšení. Jedním z nejoblíbenějších efektů je efekt záře, který dodává obrázkům živý, zářící vzhled. Program GIMP nabízí různé metody vytváření efektních zářivých efektů, ať už chcete vytvořit objekty, čáry, nebo dokonce neonovou záři. V tomto tutoriálu se podíváme na to, jak přidat záři objektům v GIMPu, a probereme související témata, včetně toho, jak vytvořit neonovou záři, jak přidat světlo čarám a jak použít neonovou záři v obrázcích.

Jak pomocí programu GIMP vytvořit věci zářící

Krok 1: Spusťte program GIMP a přidejte obrázek, který chcete upravit. 2. Vytvořte kopii vrstvy v obrázku, kterou chcete použít pro efekt záře. To můžete provést výběrem možnosti „Duplikovat vrstvu“ z kontextové nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši na vrstvu na panelu Vrstvy. 3. Vyberte zkopírovanou vrstvu a poté z nabídky Filtry vyberte možnost Gaussovské rozostření. Chcete-li dosáhnout požadovaného rozostření, upravte poloměr. S rostoucím poloměrem se bude zvyšovat intenzita efektu rozostření. Chcete-li rozostření použít, klepněte na tlačítko „OK“. 4. S využitím rozevírací možnosti na panelu Vrstvy nyní nastavte režim prolnutí klonované vrstvy na „Obrazovka“. Tato možnost prolnutí vytváří zářivý vzhled tím, že nechává prosvítat podkladové vrstvy. 5. Upravte krytí kopírované vrstvy, abyste ještě více zvýraznili záři. Světlo může být výraznější nebo tlumenější úpravou krytí. Vyzkoušejte různá nastavení krytí, dokud nedosáhnete požadovaného výsledku. Jak vytvořit neonovou záři v programu GIMP Podobný postup s několika dalšími kroky můžete použít v programu GIMP k vytvoření efektu neonového světla:

1. Po použití Gaussovského rozostření na zkopírovanou vrstvu vyberte Barvy > Křivky. Chcete-li zvýšit kontrast a zesvětlit světla, upravte křivku. Po této fázi záře zesílí a získá neonový vzhled. 2. Poté vyberte možnost Barvy > Úrovně. Chcete-li zlepšit celkový jas obrázku, upravte vstupní nastavení. Po zvýšení vstupních úrovní bude obraz jasnější, což ještě více posílí dojem neonové záře.

3. Nakonec výběrem zkopírované vrstvy, přechodem do nabídky Barvy > Vybrat barvu a výběrem preferované barvy můžete efektu záře dodat barvu. Posuvníky pro odstín, sytost a světlost je třeba upravovat tak dlouho, dokud nedosáhnete ideální neonové záře. Použití programu GIMP k přidání záře do čar: Níže uvedené postupy lze použít v programu GIMP k dodání zářivého efektu konkrétně liniím: Nad vrstvu obsahující čáry, které chcete rozzářit, je třeba přidat novou vrstvu. 2. Vyberte barvu pro záři a kreslete podél čar pomocí nástroje Štětec nebo Tužka. Nezapomeňte, že velikost štětce ovlivní, jak silná bude záře. 3. Vyberte novou vrstvu a poté zvolte Filtry > Rozostření > Gaussovské rozostření. Změňte poloměr na požadovanou úroveň rozostření. Pro efekt záře změňte ve čtvrtém kroku režim prolnutí vrstvy na „Obrazovka“. Chcete-li doladit intenzitu záře, změňte krytí.

Použití programu GIMP k přidání neonové záře do obrázku:

Pomocí kombinace výše uvedených metod můžete v programu GIMP vytvořit efekt neonové záře na fotografii:

Krok 1: Spusťte program GIMP a přidejte obrázek, který chcete upravit.

2. Chcete-li v programu GIMP dosáhnout požadovaného efektu neonové záře, duplikujte vrstvu obrázku a postupujte podle pokynů v části „Vytvoření neonové záře v programu GIMP“. 3. Pomocí nástrojů pro výběr (například Volný výběr, Cesty atd.) izolujte části obrázku, na které chcete aplikovat neonovou záři, a poté podle potřeby aplikujte efekt.

Vždy pamatujte, že klíčem k dosažení ideálního světelného efektu je experimentování. Chcete-li dosáhnout výrazných a poutavých výsledků, experimentujte s různými nastaveními, opacitami a režimy prolnutí. Díky široké škále nástrojů a možností, které GIMP nabízí, můžete popustit uzdu své fantazii a vytvořit fotografie, které budou skutečně zářit.

FAQ
Jak v Gimpu vytvoříte něco reflexního?

Pomocí programu GIMP můžete vytvořit reflexní efekty podle následujících kroků: 1. Spusťte program GIMP a otevřete obrázek, který chcete upravit.

2. Pomocí libovolného nástroje pro výběr (například nástroje pro volný výběr nebo nástroje pro výběr cesty) vyberte oblast nebo věc, kterou chcete udělat reflexní. 3. Výběrem možnosti Vrstva > Nová vrstva přidejte novou vrstvu. 4. Vybranou oblast vyplňte plnou barvou nebo gradientem, který symbolizuje požadovaný odraz. K tomu lze použít nástroj Míchání nebo nástroj Kbelíková výplň. 5. Chcete-li novou vrstvu zprůhlednit, snižte její krytí. Na panelu Vrstvy je k dispozici nastavení krytí. 6. Chcete-li odrazovou vrstvu mírně rozostřit, přejděte na Filtry > Rozostření > Gaussovské rozostření. Chcete-li dosáhnout požadovaného výsledku, změňte poloměr rozostření. 7. V případě potřeby změňte krytí jednotlivých oblastí, abyste vytvořili realističtější odraz, a pomocí nástroje Guma odstraňte nežádoucí odlesky. 8. Na závěr spojte odrazovou vrstvu s původní vrstvou obrázku buď výběrem možnosti „Sloučit dolů“ z kontextové nabídky po kliknutí pravým tlačítkem myši na odrazovou vrstvu na panelu Vrstvy, nebo pomocí klávesové zkratky Ctrl+E.

Podle těchto pokynů můžete v programu GIMP přidat efekt odrazu k libovolnému prvku nebo oblasti.

Jak přidáte do obrázku efekt odlesku?

Pomocí programu GIMP můžete na fotografii aplikovat zářivý efekt provedením následujících kroků: Nejprve otevřete obrázek v programu GIMP. 2. 3. V nabídce Vrstvy vyberte možnost „Duplikovat vrstvu“ a zduplikujte vrstvu obrázku. 3. Vyberte zkopírovanou vrstvu a poté v nabídce Filtry vyberte „Rozmazání“ a „Gaussovské rozostření“. Proveďte potřebné úpravy poloměru rozostření, přičemž mějte na paměti, že větší hodnoty budou mít za následek výraznější světelný efekt. 4. Pomocí rozevírací možnosti na panelu Vrstvy přepněte režim vrstvy klonované vrstvy na „Obrazovka“. Tímto režimem míchání se zvýrazní efekt záře. 5. Upravte krytí klonované vrstvy, abyste regulovali intenzitu záře. Chcete-li, aby záře působila výrazněji, krytí spíše zvyšujte než snižujte. 6. V případě potřeby můžete efekt záře dále zdokonalit pomocí masky vrstvy na klonované vrstvě. To vám umožní použít nástroj štětec k selektivnímu skrytí nebo zobrazení určitých částí efektu záře. 7. Chcete-li vrstvy spojit, klikněte pravým tlačítkem myši na libovolnou vrstvu a vyberte možnost „Sloučit viditelné vrstvy“ nebo stiskněte klávesovou zkratku Ctrl+Shift+E (v počítači Mac Cmd+Shift+E). Pomocí programu GIMP můžete na obrázek aplikovat zářivý efekt podle následujících pokynů.