Jak vyrobit kostky. A Step-by-Step Guide to Crafting Custom and Plastic Dice

Protože kostky dodávají hrám a hazardním hrám pocit náhody a vzrušení, používají se již odedávna. Výroba vlastních kostek může být zábavná a uspokojující, i když si je můžete snadno koupit v obchodech. Tento návod vám krok za krokem ukáže, jak si vyrobit kostky doma, ať už je vaším cílem vyrobit personalizované kostky pro konkrétní hru, nebo si jen užít tvůrčí proces. 1. Sestavte si potřebné zásoby:

Ke zhotovení vlastní kostky budete potřebovat několik základních komponentů. Ty se skládají z:

– Formovací materiál: Silikonová pryž se často používá k výrobě personalizovaných kostek, protože umožňuje složité vzory a jednoduché vyjmutí hotové kostky. Na internetu nebo v obchodech pro řemeslníky jsou k dispozici sady silikonové gumy.

Nádoba na formu Během procesu tvarování se používá k udržení silikonové pryže. Lze ji vyrobit z různých materiálů, včetně kostek LEGO a dřeva.

– Pryskyřice pro výrobu kostek: Vlastní kostky se často vyrábějí z epoxidové pryskyřice. Dodává se v různých odstínech a je k dostání v obchodech s řemeslnými výrobky.

– Pigment: Pryskyřičné pigmenty nebo barviva lze použít k dodání barvy kostkám. K dispozici je pro ně řada barev.

– Miska na míchání a tyčinka na míchání: Ty jsou potřebné ke spojení pigmentu a pryskyřice.

– Smirkový papír: K vyhlazení hran kostek budete potřebovat smirkový papír různých stupňů, od hrubého po jemný.

2. Vyrobte formu:

Na začátku si zvolte rozměry a tvar kostek. Pro typické formy kostek můžete použít předem připravené formy nebo si vyrobit vlastní formu ze silikonové gumy. Pokud používáte silikonovou pryž, smíchejte ji podle návodu v sadě a pak ji nalijte do krabičky s formou. Po zaschnutí můžete gumovou formu z krabičky vyjmout a získáte jedinečnou formu na kostky.

3. Smíchejte pryskyřici a nalijte ji: Při přípravě pryskyřice na odlévání kostek postupujte podle pokynů výrobce. Pro vytvoření požadované barvy přidejte všechny potřebné pigmenty. Než do ní opatrně nalijete směs pryskyřice, ujistěte se, že je forma zcela zaplněna. Můžete také použít párátko nebo malou tyčinku, abyste se zbavili případných vzduchových bublinek.

4. Nechte pryskyřici vytvrdnout: Pryskyřice potřebuje čas na vytvrzení a ztvrdnutí. Protože se doba vytvrzení může lišit, dodržujte pokyny přiložené k pryskyřici. Před úplným vytvrzením pryskyřice s kostkou nemanipulujte ani s ní nehýbejte.

5. Vyjměte kostky z formy: Po zatuhnutí pryskyřice kostky opatrně vyjměte z formy. Pokud jste použili formu ze silikonové pryže, měly by kostky vyskočit. V případě potřeby formu jemně roztáhněte nebo použijte uvolňovací prostředek, který vám s vyjmutím pomůže.

6. Okraje zabruste:

Pro vyhlazení okrajů kostek použijte smirkový papír se stále jemnější zrnitostí. Chcete-li odstranit přebytečnou pryskyřici, začněte s hrubší zrnitostí a postupujte k jemnější, abyste dosáhli leštěného povrchu. Věnujte tomu nějaký čas a dávejte pozor, abyste neodstranili příliš mnoho.

Výroba plastových kostek doma:

Pokud dáváte přednost domácí výrobě plastových kostek, budete potřebovat jinou sadu potřeb a vybavení. Zde je uveden rychlý postup: 1. Pořiďte si sadu na tvarování plastových kostek: Hledejte balení, které obsahuje licí pryskyřici a formovací prášek. Tyto sady lze zakoupit offline nebo online v řemeslných obchodech.

2. Smíchejte formovací prášek: Při míchání formovacího prášku s vodou postupujte podle pokynů dodaných se sadou. Směs míchejte, dokud nebude hladká.

3. Vytvořte formu: Nalijte formovací směs do formičky a ujistěte se, že je kostka zcela zakrytá. Vložte kostky do směsi a dbejte na to, aby byly ve středu.

4. Nechte formovací prášek ztuhnout: Dejte formovacímu prášku dostatek času, aby ztuhl a ztvrdl. To obvykle trvá několik hodin.

5. Smíchejte a nalijte licí pryskyřici: Připravte licí pryskyřici podle pokynů výrobce. Nalijte ji do formy a kostky zcela zakryjte. Jemným poklepáním na formu odstraňte případné vzduchové bubliny.

6. Nechte pryskyřici vytvrdnout: Nechte pryskyřici zcela vytvrdnout podle doporučené doby vytvrzování dodané se sadou.

7. Vyjměte kostky z formy: Po vytvrzení pryskyřice opatrně vyjměte kostky z formy. Ořízněte přebytečný materiál a v případě potřeby vyhlaďte hrany smirkovým papírem.

Jak vyrobit falešné kostky:

Zatímco výroba falešných kostek za účelem podvádění je velmi nedoporučována, vytvoření falešných kostek pro divadelní nebo dekorativní účely může být zajímavým projektem. Zde je jednoduchý způsob výroby falešných kostek:

1. Získejte dřevěný nebo pěnový blok: Začněte tím, že si pořídíte dřevěný nebo pěnový blok požadované velikosti kostky.

2. Vyřežte tvar kostky: Pomocí ostrého nože nebo řezbářského nářadí opatrně vyřízněte špalek do tvaru kostky a dbejte na to, abyste vytvořili rovné strany a ostré hrany. Povrch zabruste, abyste dosáhli hladkého povrchu.

3. Namalujte kostky: Použijte akrylovou nebo řemeslnou barvu a naneste na kostky požadované barvy a značky. Mezi jednotlivými vrstvami nechte barvu zcela zaschnout.

4. Naneste ochranný nátěr: Abyste ochránili barvu a dodali kostkám leštěný vzhled, naneste bezbarvý tmel nebo lak.

Podle těchto pokynů krok za krokem si můžete doma vytvořit vlastní nebo plastové kostky. Ať už jste vášnivým hráčem, nebo vás prostě jen baví vyrábět, výroba vlastních kostek vám může poskytnout pocit uspokojení a personalizace vašeho herního zážitku. Nezapomeňte se bavit a experimentovat s různými vzory a barvami, abyste vytvořili jedinečné kostky, které odrážejí váš styl a kreativitu.

FAQ