Jak přidat službu Active Directory do systému Windows 11

Jak se dostat do Active Directory?
Aby integrace služby Active Directory fungovala, musí být skupina zabezpečení globální skupinou zabezpečení (pokud má integrace služby Active Directory fungovat v několika doménách s obousměrným vztahem důvěrnosti) nebo místní doménovou skupinou (pokud se integrace služby Active Directory používá jen v jedné doméně). Cached
Další informace najdete na learn.microsoft.com

Správci sítě mohou spravovat a uspořádávat prostředky v síti díky adresářové službě Active Directory společnosti Microsoft. Uživatelé mohou do svých počítačů přidat službu Active Directory pomocí systému Windows 11, nejnovějšího operačního systému společnosti Microsoft. Instalaci nástroje RSAT (Remote Server Administration Tools), instalaci služby Active Directory v prostředí PowerShell systému Windows 11 a přístupu ke službě Active Directory se věnuje tento článek.

1. Instalace služby Active Directory do počítače: K přidání služby Active Directory do počítače potřebujete práva správce. Zde je uveden postup, jak na to:

Krok 1: V nabídce Start klikněte na položku „Nastavení“.

Krok 2: V nabídce Nastavení vyberte položku „Aplikace“ a poté „Volitelné funkce“.

Krok 3: Vyberte možnost „Přidat funkci“ a do vyhledávacího pole zadejte „RSAT“ (Remote Server Administration Tools).

Ve čtvrtém kroku vyberte funkci RSAT, kterou chcete nainstalovat. V této situaci vyberte „Active Directory Domain Services Tools“ a klikněte na tlačítko „Install“.

Krok 5: Počkejte, dokud nebude instalace dokončena. Po dokončení bude do vašeho počítače přidána služba Active Directory.

2. Jak nastavit RSAT v systému Windows 11: Pomocí nástroje RSAT (Remote Server Administration Tools) můžete vzdáleně spravovat servery a role systému Windows. Postup instalace RSAT v systému Windows 11 je podrobně popsán níže:

Nejprve přejděte do nabídky Start a vyberte možnost „Nastavení“.

Krok 2: V nabídce Nastavení vyberte položku „Aplikace“ a poté „Volitelné funkce“.

Ve třetím kroku vyberte možnost „Přidat funkci“ a vyhledejte položku „RSAT“.

V kroku 4 vyberte funkci RSAT, kterou chcete nainstalovat, například „Nástroje služby Active Directory Domain Services“ nebo další potřebné nástroje.

Krok 5: Vyberte možnost „Instalovat“ a sledujte dokončení instalačního postupu. Po dokončení bude v počítači se systémem Windows 11 nainstalován systém RSAT.

3. Použití prostředí PowerShell v systému Windows 11 k instalaci služby Active Directory

Pokud dáváte přednost prostředí PowerShell, můžete službu Active Directory nainstalovat pomocí příkazového řádku. Zde je uveden postup, jak na to:

V prvním kroku otevřete prostředí PowerShell s právy správce. Pomocí nabídky Start kliknutím pravým tlačítkem myši vyberte položku „Windows PowerShell (Admin)“.

Krok 2: Chcete-li nainstalovat potřebné nástroje RSAT, zadejte níže uvedený příkaz a klepněte na tlačítko Enter.

„`

Get-WindowsCapability | | Online |? Like ‚RSAT*‘

“‘

Krok 3: Pro instalaci služby Active Directory Domain Services využijte příkazový řádek po instalaci nástrojů RSAT:

„`

RSAT-AD-Tools Add-WindowsFeature

„`

Krok 4: Počkejte, dokud nebude instalace dokončena. Váš počítač se systémem Windows 11 pak bude mít nainstalovanou službu Active Directory.

4. Vstup do služby Active Directory:

Krok 1: V nabídce Start zadejte „Uživatelé a počítače služby Active Directory“.

Krok 2: Chcete-li vstoupit do okna Uživatelé a počítače služby Active Directory, klikněte na výsledek vyhledávání.

Krok 3: Pomocí nástroje Uživatelé a počítače služby Active Directory můžete nyní spravovat a uspořádat prostředky v síti.

Závěrem lze říci, že správci sítě mohou díky integraci služby Active Directory se systémem Windows 11 efektivně spravovat a uspořádat prostředky ve své síti. Tato metoda je snadno proveditelná a dostupná bez ohledu na to, zda se ji rozhodnete nainstalovat prostřednictvím nástrojů RSAT, prostředí PowerShell nebo nabídky Nastavení. Po instalaci můžete začít efektivně spravovat síťové prostředky přihlášením do služby Active Directory pomocí nástroje Uživatelé a počítače služby Active Directory.

FAQ
Kde se v systému Windows 11 nachází adresář aplikací?

Adresář Active Directory (AD) již není v systému Windows 11 označován jako „adresář aplikací“, ale jako „centrum správy adresáře Active Directory“. Přístup k němu získáte následujícím postupem: 1. Vyberte tlačítko „Start“ v levém dolním rohu hlavního panelu.

2. V nabídce Start vyhledejte položku „Centrum správy adresáře Active Directory“ a vyberte příslušný odkaz. 3. Spustí se okno s názvem Centrum správy služby Active Directory, které vám umožní přístup k možnostem správy a konfigurace prostředí služby Active Directory. Centrum správy služby Active Directory je přístupné pouze v případě, že máte potřebná práva a vaše verze systému Windows 11 podporuje službu Active Directory, proto to berte na vědomí.

Jak vytvořit službu Active Directory?

Pro vytvoření služby Active Directory můžete provést následující akce: Instalace systému Windows Server vám umožní sestavit službu Active Directory, což lze provést pouze na počítači se systémem Windows Server. Nainstalujte systém Windows Server ve správné verzi na vyhrazený nebo virtuální počítač.

2. Nastavte IP adresu serveru jako statickou: Pro spolehlivé připojení poskytněte serveru statickou IP adresu.

3. Nastavte roli AD DS (Active Directory Domain Services): Ve Správci serveru přejděte na možnost „Spravovat“ a vyberte možnost „Přidat role a funkce“. Podle průvodce nainstalujte roli AD DS. Po nasazení role AD DS povýšíte server na řadič domény spuštěním „Průvodce konfigurací služby Active Directory Domain Services“ ze Správce serveru. V nabídce zvolte „Přidat novou doménovou strukturu“ a zadejte název kořenové domény služby Active Directory.

5. Nastavte funkční úrovně pro doménovou strukturu a doménu: Během procesu konfigurace budete muset nastavit funkční úrovně pro doménovou strukturu a doménu. Na základě svých potřeb vyberte příslušné úrovně.

6. Podle potřeby přizpůsobte další parametry, včetně umístění databáze služby Active Directory, souborů protokolu a složky SYSVOL.

Nastavte odlišné a bezpečné heslo pro režim obnovení adresářových služeb (DSRM), který se používá k obnovení služby Active Directory v případě nouze.

8. Dokončete nastavení a restartujte server: Po nastavení všech příslušných nastavení nainstalujte software. Poté je nutné restartovat server.

Po dokončení těchto kroků úspěšně vytvoříte doménu služby Active Directory. Poté můžete začít spravovat a zabezpečovat prostředky v síti přidáváním uživatelů, skupin a dalších objektů.