Jak uzamknout obrazovku počítače ve Windows 10

V zájmu ochrany důvěrnosti a bezpečnosti osobních údajů je uzamčení obrazovky počítače zásadním krokem. Uzamčení obrazovky v systému Windows 10 je snadné a účinné řešení, jak zabránit nelegálnímu přístupu, ať už potřebujete nechat svou práci bez dozoru na krátkou dobu, nebo déle. V tomto příspěvku se podíváme na různé techniky zamykání obrazovky systému Windows 10, včetně klávesových zkratek a dalších alternativ.

1. Jak mohu zamknout obrazovku počítače?

Nejjednodušší metodou v systému Windows 10 je uzamčení obrazovky počítače pomocí klávesové zkratky „Win + L“. Obrazovka počítače se okamžitě uzamkne, pokud jednoduše kliknete na klávesu Windows a zároveň stisknete písmeno „L“ na klávesnici. Tato klávesová zkratka představuje nejrychlejší způsob uzamčení počítače, když jej potřebujete rychle opustit, a funguje nezávisle na aktivních aplikacích. 2. Jak pomocí klávesnice uzamknout obrazovku počítače?

Kombinaci kláves „Ctrl + Alt + Del“ lze použít k uzamčení obrazovky počítače, pokud byste raději použili pouze klávesnici. Po současném stisknutí těchto tří kláves se na obrazovce zobrazí nabídka. Ze seznamu alternativ vyberte možnost „Zamknout“ a okamžitě uzamkněte obrazovku počítače. Pokud zkratka „Win + L“ nefunguje nebo pokud raději využíváte standardní sekvenci „Ctrl + Alt + Del“, může být tento postup užitečný. 3. Je možné uzamknout obrazovku počítače tak, aby se nehýbala? Ano, obrazovku počítače můžete uzamknout, aby nedocházelo k žádným změnám nebo pohybům. Tuto funkci zpřístupníte klepnutím pravým tlačítkem myši na pracovní plochu a výběrem možnosti „Přizpůsobit“ z kontextové nabídky. Možnost „Zamknout obrazovku“ lze nalézt v levém postranním panelu nastavení Personalizace. Poté v části „Zámek obrazovky“ vyberte možnost „Nastavení spořiče obrazovky“. V okně „Screen Saver Settings“ (Nastavení spořiče obrazovky) zaškrtněte políčko vedle položky „On resume, display logon screen“ (Při obnovení zobrazit přihlašovací obrazovku) a do oblasti „Wait“ (Čekat) zadejte požadovanou dobu čekání. Chcete-li změny uložit, klikněte na tlačítko „Apply“ a „OK“. Nyní se obrazovka uzamkne a požádá o heslo k odemknutí vždy, když je počítač po předem stanovenou dobu bez dozoru.

4. Jak mohu v systému Windows 10 zamknout obrazovku bez použití tlačítka napájení?

Pokud je tlačítko napájení rozbité nebo jej raději nepoužíváte, můžete obrazovku uzamknout pomocí různých technik. Jednou z takových technik je vytvoření zástupce na ploše pro uzamčení obrazovky počítače. Jednoduše proveďte kliknutí pravým tlačítkem myši na plochu, vyberte možnost „Nový“ a poté „Zástupce“. Do pole pro umístění zadejte „rundll32.exe user32.dll,LockWorkStation“ (bez uvozovek) a klikněte na „Další“. Zvolte název zástupce, například „Lock Screen“, a klikněte na „Finish“. Jednoduše dvakrát klikněte na ikonu zástupce, kterou jste vygenerovali, abyste od této chvíle zamkli obrazovku, kdykoli budete chtít.

V zájmu ochrany soukromí a zabezpečení osobních údajů je uzamčení obrazovky počítače v systému Windows 10 nezbytným krokem. Systém Windows 10 nabízí řadu způsobů, jak uzamknout obrazovku, ať už rádi používáte klávesové zkratky, jako je „Win + L“ nebo „Ctrl + Alt + Del“, nebo pokud chcete nakonfigurovat nastavení uzamčení obrazovky tak, abyste zabránili jakémukoli pohybu nebo změnám. Můžete si také vytvořit zástupce na ploše pro uzamčení obrazovky, pokud je vaše tlačítko napájení nefunkční nebo dáváte přednost alternativní metodě. Pomocí těchto technik můžete zajistit zabezpečení počítače, i když jej nepoužíváte.

FAQ
Jak uzamknout obrazovku po 10 minutách systému Windows 10?

Chcete-li, aby systém Windows 10 uzamkl obrazovku po 10 minutách nečinnosti, můžete postupovat podle následujících pokynů: 1. Chcete-li spustit aplikaci Nastavení, stiskněte na klávesnici klávesu Windows + I. 2. Stiskněte klávesu Windows + I a stiskněte tlačítko .

2. V seznamu možností vyberte položku „Systém“.

3. V levém postranním panelu vyberte možnost „Napájení a spánek“.

4. Možnosti „Nastavení časového limitu obrazovky“ se nacházejí v části „Obrazovka“. Chcete-li vstoupit do panelu možností napájení, klikněte na „Další nastavení napájení“. 5. V okně Možnosti napájení vyberte vedle aktuálně používaného plánu napájení možnost „Změnit nastavení plánu“. 6. Na následující obrazovce klikněte na „Change advanced power settings“ (Změnit rozšířená nastavení napájení). Přejděte dolů k možnosti „Display“ (Zobrazení) na kartě Advanced settings (Rozšířená nastavení) a rozbalte ji. V osmém kroku rozbalte položku „Console lock display off timeout“. 9. Nastavte dobu na „10 minut“ nebo jakoukoli jinou dobu, kterou jste zvolili pro uzamčení obrazovky po neaktivní době.

10

Pro uložení změn klikněte na tlačítko „Apply“ a poté na tlačítko „OK“. Vaše obrazovka se nyní v důsledku těchto změn automaticky uzamkne po deseti minutách nečinnosti.

Jaký je nejrychlejší způsob uzamčení obrazovky počítače se systémem Windows?

Kombinace kláves „Windows“ + „L“ na klávesnici je nejrychlejší způsob, jak uzamknout obrazovku počítače se systémem Windows. Počítač bude okamžitě uzamčen a pro opětovné získání přístupu bude nutné zadat heslo.

Která klávesa se používá k uzamčení systému?

Kombinace „klávesa s logem Windows + L“ odemkne počítač v systému Windows 10.