Odhalení světa Geocachingu. Průvodce pro začátečníky

Co se dává do kešky?
Keška bývá často plastová krabička, dostatečně veliká, aby se do ní vešel logbook, tedy deníček, kam se zapisují úspěšní objevitelé, tužka a případně ořezávátko. V krabičce také obvykle najdete nějaké předměty na výměnu: úspěšní nálezci si některý mohou vzít a naopak jiný vložit.
Další informace najdete na www.kudyznudy.cz

Technologie, vzrušení a objevování se spojují ve vzrušující venkovní honbě za pokladem známé jako geocaching. Při něm se využívají souřadnice GPS k hledání geocache neboli skrytých schránek. Na celém světě se geocaching stal neuvěřitelně populární a přitahuje miliony fanoušků všech věkových kategorií. Zde je návod krok za krokem, jak začít s geocachingem, pokud jste připraveni se této fascinující zábavy zúčastnit.

První a nejdůležitější zásadou geocachingu je vždy respektovat přírodu a životní prostředí. Zásadní je nezanechávat za sebou žádné stopy, protože geocaching je o objevování a užívání si přírody. Na začátku svého geocachingového dobrodružství nezapomeňte našlapovat opatrně, zdržovat se na vyznačených stezkách a zabránit jakémukoli poškození flóry, fauny nebo majetku. Dodržováním těchto pokynů ochráníte životní prostředí pro současné i budoucí generace.

Jako první krok ke vstupu do komunity geocachingu si vytvořte účet na oficiálních webových stránkách Geocaching nebo si stáhněte aplikaci Geocaching do svého chytrého telefonu. Bezplatnou registrací získáte přístup k rozsáhlé databázi geokešek ve vašem okolí i po celém světě. Po vytvoření účtu můžete začít hledat geocache ve svém okolí nebo na určitém místě.

Začátečníkům doporučujeme začít s jednoduchými geocache označenými jako „tradiční“. Nalezení některé z těchto keší obvykle spočívá v nalezení skutečné schránky, která byla ukryta na zadaných souřadnicích. Vyberte si geocache, která je blízko místa, kde se nacházíte, a přečtěte si její popis a nápovědu. K nalezení kešky použijte zařízení GPS, například chytrý telefon nebo ruční jednotku GPS. Jakmile se přiblížíte k souřadnicím, dávejte pozor na své okolí a použijte nápovědu k odhalení ukrytého pokladu.

Po nalezení geocache ji opatrně otevřete a prohlédněte si její vnitřek. Kromě logbooku, do kterého se můžete podepsat, drobných pamlsků nebo sledovatelných věcí mohou mít geocache různé velikosti. Je zvykem, že za každý předmět, který si z kešky odnesete, zanecháte na oplátku něco stejně hodnotného nebo hodnotnějšího. Schránku znovu zapečetěte a schovejte zpět přesně tak, jak jste ji našli, a nezapomeňte se podepsat do logbooku, abyste dali najevo, že vaše hledání bylo úspěšné.

Účast na geocachingu je bezplatná a nevyžaduje skutečné peníze. Někteří geocacheři se však rozhodnou utratit peníze za prémiové členství, které nabízí další výhody včetně přístupu k většímu počtu geokešek a sofistikovaných nástrojů pro hledání. Prémiové členství navíc přispívá na údržbu a zlepšování platformy geocachingu.

Závěrem lze říci, že geocaching je vzrušující cesta, která vám umožní najít ukryté poklady při cestování přírodou. Svůj zážitek z geocachingu můžete začít dodržováním prvního pravidla, kterým je respektování přírody, a připojením se ke komunitě geocacherů prostřednictvím oficiálních webových stránek nebo aplikace. Pomocí souřadnic GPS najděte ukryté schránky a užijte si překvapení, která skrývají. Začněte s jednoduchými tradičními keškami. Nezapomeňte nezanechávat stopy, dokumentovat svou činnost v logbooku a vyměnit vše, co si odnesete, za cokoli stejně hodnotného nebo hodnotnějšího. Vezměte si GPS a vydejte se ven, abyste začali objevovat svět geocachingu!

FAQ
Je geocaching placený?

Obecně platí, že geocaching je bezplatná aktivita. Po celém světě existují miliony odemčených a ukrytých geokeší. Některé webové stránky věnované geocachingu však vybírají poplatky za prémiové členství nebo jiné služby. V rámci těchto placených členství lze získat přístup k prémiovým keším, důkladnější možnosti vyhledávání a další výhody. Základní bezplatné členství však většině nováčků a příležitostných geocacherů stačí k tomu, aby si tento sport užili.

Mohou mít geocache peníze?

Ne, většina geocache neobsahuje peníze. Účastníci celosvětové aktivity hledání pokladů známé jako geocaching používají k hledání geocache neboli skrytých schránek přístroje s GPS. Ačkoli geocache mají různé velikosti a konfigurace, obvykle obsahují malé hračky nebo drobnosti, které si účastníci mohou vyměnit. Cílem je vyměňovat si výrobky podobné hodnoty, ale zároveň po sobě zanechat něco, co mohou ostatní najít. Je důležité mít na paměti, že geocacheři nesmějí ukrývat žádné nepovolené věci včetně hotovosti.

Je geocaching stále zdarma?

Ano, účast v geocachingu je stále bezplatná. V rámci bezplatného základního členství můžete vyhledávat a logovat geocache zdarma. Za poplatek je k dispozici také varianta prémiového členství, která poskytuje další funkce a výhody. Prémiové členství sice není nutné k využívání geocachingu, ale poskytuje přístup k propracovanějším vyhledávacím nástrojům, exkluzivním druhům geocache a důkladnějším údajům.