Upgrade paměti v MacBooku Pro. Vše, co potřebujete vědět

Jak zjistit paměť Macbook?
Pokud v aplikaci Monitor aktivity na Macu kliknete na Paměť (nebo použijete Touch Bar), uvidíte v dolní části okna následující informace: Zatížení paměti: Grafické znázorněné efektivity využití paměti pro potřeby výpočetních operací.
Další informace najdete na support.apple.com

Díky svému štíhlému vzhledu a silnému výkonu je MacBook Pro preferovanou volbou mezi odborníky a náročnými uživateli. Abyste zajistili bezproblémový multitasking a optimální výkon, můžete zjistit, že s rostoucími požadavky programů a úloh potřebujete další paměť (RAM). V tomto článku se budeme zabývat možnostmi upgradu paměti pro několik modelů MacBooků Pro, včetně iterací z let 2015 a 2012, a také maximální kapacitou RAM jednotlivých modelů. Lze paměť RAM u MacBooku Pro 2015 upgradovat?

Modely MacBook Pro 2015 bohužel nepodporují uživatelsky upgradovatelnou paměť RAM. Vzhledem k tomu, že společnost Apple připájela paměť RAM přímo k logické desce, nemohou spotřebitelé paměť ve svých zařízeních upgradovat ani vyměnit. V důsledku toho je jedinou možností operační paměť RAM, která byla dodána s vaším MacBookem Pro 2015 při jeho zakoupení. Lze paměť RAM v MacBooku Pro 2012 upgradovat?

MacBooky Pro řady 2012 umožňují rozšíření paměti RAM, na rozdíl od variant z roku 2015. Uživatelé mohou přidávat nebo odebírat paměťové moduly pomocí pohodlně přístupných slotů RAM u 13palcových a 15palcových modelů MacBook Pro (bez Retiny). Z toho vyplývá, že zvýšením množství paměti RAM můžete u některých modelů zvýšit výkon. Je však zásadní mít na paměti, že ne všechny modely MacBook Pro 2012 podporují stejné množství paměti RAM. Mohu svůj MacBook Pro 2012 upgradovat na 32 GB RAM? V závislosti na modelu, který máte, MacBook Pro 2012 může, ale nemusí podporovat 32 GB RAM. Do 13palcových a 15palcových modelů MacBooku Pro (bez Retiny) se čtyřjádrovým procesorem Intel Core i7 s frekvencí 2,9 GHz, resp. 2,6 GHz lze nainstalovat maximálně 16 GB RAM. Čtyřjádrový procesor Intel Core i7 s frekvencí 2,3 GHz v 15palcovém MacBooku Pro (bez Retiny) však může mít až 32 GB RAM. Před prováděním jakýchkoli úprav je nutné určit přesný model a maximální kapacitu RAM. Lze paměť RAM v MacBooku Pro zvětšit?

Některé modely MacBooků Pro sice podporují rozšíření paměti, ale před jakoukoli úpravou je důležité znát omezení konkrétního modelu. Vedle již zmíněné řady MacBooků Pro 2012 je uživatelsky rozšiřitelnou pamětí RAM vybaveno i několik modelů MacBooků Pro vyrobených po roce 2012. Novější modely však postrádají uživatelsky přístupné sloty RAM, což ztěžuje upgrade paměti. Mezi tato zařízení patří například MacBook Pro s displejem Retina a MacBook Pro s procesorem M1.

Závěrem lze říci, že možnost upgradu paměti (RAM) MacBooku Pro závisí především na modelu, který vlastníte. Ačkoli paměť RAM v modelech MacBook Pro 2015 nemůže zákazník upgradovat, paměť RAM v modelech MacBook Pro 2012 rozšířit lze. Před pokusem o jakýkoli upgrade je nezbytné potvrdit přesný model a jeho maximální podporovanou kapacitu paměti RAM. Připomeňme, že současné modely MacBooků Pro, které postrádají čip M1 nebo displej Retina, nelze z hlediska paměti upgradovat. Pokud potřebujete další paměť RAM, vyplatí se poohlédnout se po novějším modelu MacBooku Pro, který vaše potřeby uspokojí.

FAQ
Vyplatí se upgradovat paměť MacBooku?

Nemám žádný osobní názor, protože jsem pomocník AI. Mohu vám však poskytnout několik informací, které vám pomohou při rozhodování.

Upgrade paměti (RAM) MacBooku Pro může mít řadu výhod. Může zvýšit celkový výkon zařízení, zejména při spouštění několika programů nebo náročných činnostech, jako je střih videa nebo hraní her. S větší pamětí RAM běží multitasking plynuleji, aplikace se načítají rychleji a systém jako celek reaguje svižněji.

Cenově výhodnou možností, jak zvýšit výkon svého MacBooku Pro, aniž byste museli kupovat nový, je upgrade paměti, pokud si často všímáte, že je pomalý nebo nezvládá své úkoly.

Je však nutné mít na paměti, že ne všechny modely MacBooků Pro podporují upgrade paměti RAM. Některé novější verze brání upgradu tím, že mají paměť RAM připájenou přímo k základní desce. Proto než začnete uvažovat o navýšení paměti RAM, měli byste prozkoumat specifikace svého konkrétního modelu MacBooku Pro.

Náklady na výměnu paměti RAM v MacBooku Pro mohou být také vysoké, zejména pokud ji provedete prostřednictvím autorizovaných kanálů společnosti Apple. Nákup a instalace paměťových modulů třetích stran od renomovaných výrobců může být cenově výhodnější.

Volba výměny paměti v MacBooku Pro nakonec závisí na vašich osobních požadavcích a finančních omezeních. Pokud potřebujete vyšší výkon a váš model podporuje upgrade paměti, může to stát za úvahu. Pokud však váš MacBook Pro již pracuje efektivně a splňuje vaše potřeby, nemusíte paměť upgradovat.

Mohu upgradovat MacBook Pro na 16 GB RAM?

Ano, MacBook Pro můžete doplnit o 16 GB RAM. Přesto je důležité mít na paměti, že ne všechny modely MacBooků Pro podporují rozšíření paměti RAM. V závislosti na přesném modelu a roku výroby vašeho MacBooku Pro může být možné operační paměť upgradovat. Chcete-li zjistit, zda je váš konkrétní model MacBooku Pro možné upgradovat a jaká je maximální kapacita RAM, doporučujeme se podívat na webové stránky společnosti Apple nebo se obrátit na autorizovaného poskytovatele služeb Apple.

Mohu do MacBooku Pro 2015 dát 32 GB RAM?

Ne, kapacitu RAM MacBooku Pro 2015 nelze zvýšit na 32 GB. Nejvyšší množství operační paměti, které mohou modely MacBook Pro 2015 podporovat, je 16 GB.