Jak provést reset počítače

Jak provést tvrdý restart PC?
Postup je jednoduchý. Stisknete známou klávesovou zkratku CTRL + ALT + DEL. Pokud není systém úplně zamrzlý, objeví se obrazovka s vypínacím tlačítkem vpravo dole. Podržíte klávesu CTRL a myší kliknete na tlačítko vypnutí.
Další informace najdete na soubory.info

Představte se: Resetování počítače může být užitečnou metodou pro odstranění řady problémů s počítačem, včetně softwarových chyb, poklesů výkonu a napadení škodlivým softwarem. V podstatě jde o obnovení výchozího továrního nastavení počítače, takže můžete začít znovu. V tomto příspěvku vám ukážeme, jak počítač resetovat, vysvětlíme, kdy a proč byste o tom měli uvažovat, objasníme, zda resetování vymaže všechna vaše data, a poskytneme návod, jak počítač před prodejem vymazat. Měl bych počítač resetovat do továrního nastavení? Než se rozhodnete provést obnovení továrního nastavení, je nezbytné posoudit, zda je to ve vaší konkrétní situaci nutné. Obnovení továrního nastavení může být dobrou alternativou, pokud máte přetrvávající problémy se softwarem, problémy s výkonem nebo je počítač napaden malwarem či viry, které nelze odstranit jinými metodami. Dokončení obnovení továrního nastavení navíc zajistí, že z počítače budou zcela odstraněna všechna vaše osobní data, pokud jej hodláte prodat nebo darovat. Odstraní se při resetování počítače vše? Ano, obnovení továrního nastavení odstraní z pevného disku počítače všechny informace a programy. Před provedením obnovení je proto nutné zálohovat všechny důležité informace nebo dokumenty. Data můžete nahrát do cloudových úložných služeb nebo je uložit na externí úložné zařízení, například na jednotku USB nebo externí pevný disk. Chytrým nápadem je také poznamenat si všechny softwarové licence nebo produktové klíče, které byste mohli potřebovat k opětovné instalaci programů po resetu.

Před prodejem počítače byste jej měli vyčistit. Chcete-li zachovat své soukromí, ujistěte se, že jsou všechna vaše osobní data před prodejem počítače řádně vymazána. I po jednoduchém resetu počítače mohou být vaše data obnovitelná pomocí specializovaného softwaru. K bezpečnému vymazání dat z pevného disku můžete použít programy pro vymazání dat, jako je DBAN (Darik’s Boot and Nuke) nebo CCleaner, abyste počítač zcela vymazali. Vaše data jsou těmito technologiemi opakovaně přepisována, takže jejich obnova je téměř nemožná.

Proč se mi nedaří obnovit počítač? Pokud se vám nedaří obnovit počítač, existuje několik typických důvodů, proč k tomu může dojít. Jedním z možných problémů je, že data potřebná k obnovení byla na disku pro obnovení počítače vymazána nebo poškozena. V této situaci může být nutné provést reset pomocí instalačního média systému Windows (například jednotky USB nebo DVD). Další příčinou může být, že na pevném disku není dostatek volného místa pro dokončení obnovení. Před pokusem o resetování se ujistěte, že máte na disku dostatek místa.

Shrnutí:

Resetování počítače může být užitečným způsobem řešení různých problémů s počítačem, protože vám umožní začít znovu. Je však nezbytné předem promyslet důsledky a zálohovat důležitá data. Při resetování počítače dojde ke smazání všech dat a nainstalovaných programů, proto se musíte ujistit, že máte zálohy a licence, které potřebujete k přeinstalování veškerého softwaru. Před prodejem počítače použijte nástroje pro vymazání dat a bezpečně vymažte pevný disk. Pokud máte problémy s restartováním počítače, pátrejte po poškozených oddílech pro obnovení nebo po nedostatku volného místa na disku. Tyto pokyny vám pomohou správně resetovat počítač a vyřešit mnoho typických problémů.

FAQ
Jak resetovat notebook pomocí klávesnice?

Níže uvedené kroky lze použít k restartování notebooku pomocí klávesnice: Prvním krokem by mělo být zavření všech otevřených aplikací nebo souborů v notebooku.

2. Na klávesnici současně stiskněte klávesy „Ctrl“, „Alt“ a „Delete“. 3. Tím se na obrazovce zobrazí nabídka. Pomocí kláves se šipkami na klávesnici vyberte z nabídky možnost „Restartovat“. 4. Chcete-li potvrdit a zahájit proceduru restartování, stiskněte klávesu Enter. 5. Váš notebook se nyní restartuje a zahájí proceduru resetování. Upozorňujeme, že ne všechny modely notebooků mohou být s touto technikou kompatibilní. Pokud váš notebook na tuto klávesovou zkratku nereaguje, můžete také zkusit podržet tlačítko napájení a počkat, až se vypne, a poté jej stisknutím ještě jednou zapnout.

Odstraní resetování počítače virus?

Ano, některé infekce lze odstranit restartováním počítače, ale není to spolehlivé řešení. Při resetování počítače se často znovu nainstaluje operační systém a zároveň se odinstalují všechny aplikace, které mohou být kontaminovány viry. Je důležité si uvědomit, že některé viry mohou žít i po resetu, protože se skrývají ve firmwaru počítače nebo v jiných součástech, které nejsou postupem resetu ovlivněny. Restartováním počítače navíc můžete přijít o všechny důležité soubory, které v něm máte, proto je nutné před tímto úkonem zálohovat data. Pro důkladné odstranění infekce se doporučuje používat spolehlivý antivirový software nebo vyhledat odbornou pomoc.

Vyřeší resetování počítače problémy?

Resetování počítače může často vyřešit různé problémy, které můžete mít. Reset počítače vrátí operační systém do původního stavu a vymaže veškeré konflikty softwaru, poškozené soubory nebo nesprávné konfigurace, které mohou být zdrojem problémů. Může pomoci při řešení potíží, jako jsou pády systému, pomalý výkon, selhání softwaru a další problémy související se softwarem.

Přestože restartování počítače může být dobrým řešením, ne všechny problémy mohou být tímto způsobem vyřešeny. Některé potíže s hardwarem nebo problémy způsobené nefunkčními součástmi nelze vyřešit pouhým restartováním počítače. V určitých situacích může být nutné další řešení problémů nebo oprava.

Vzhledem k tomu, že při této operaci dojde ke smazání všech aplikací a uživatelských souborů ze systému, je také nutné upozornit, že před provedením resetu počítače se doporučuje zálohovat důležité soubory a data. Než se tedy rozhodnete provést reset počítače, je nezbytné zvážit potenciální výhody a potíže s přeinstalací softwaru a obnovou dat.