Rozměry optických mechanik. A Comprehensive Guide

Jak funguje optická mechanika?
Počítače využívají optické mechaniky (ODD – optical disc drive) pracující na principu laserového světla, nebo elektromagnetických vln blízkých světelnému spektru, jako část procesu čtení a zápisu dat. Je to periferní zařízení na ukládání dat na optické disky.
Další informace najdete na cs.wikipedia.org

Počítače musí mít optické jednotky, aby bylo možné číst a zapisovat data z optických disků, jako jsou CD, DVD a Blu-ray. Při přemýšlení o rozměrech optických jednotek je důležité mít na paměti, že se dodávají v různých provedeních, z nichž každé má odlišné rozměry. Tento článek se bude zabývat běžnou šířkou většiny optických jednotek a nabídne řešení obav spojených s velikostí pevných disků a poloměrem optických disků.

Většina optických jednotek, často označovaných jako 5,25palcové optické jednotky, je obvykle široká 14,6 cm (5,75 palce). Tento rozměr vychází z velikosti pozice pro mechaniku, kam se obvykle instalují jednotky ve stolních počítačích. Je důležité si uvědomit, že skutečná fyzická velikost optické jednotky se může mírně lišit v závislosti na značce a modelu.

Přejdeme-li k pevným diskům, 3,5palcový pevný disk je nejtypičtější velikostí pro stolní počítače. Tyto pevné disky mají šířku zhruba 10,16 cm (4 palce) a používají se především pro interní úložiště. Díky své velikosti se pevně vejdou do běžných 3,5palcových pozic pro disky, které se vyskytují v systémech stolních počítačů.

Při diskusi o velikosti typického pevného disku je nutné rozlišovat mezi pevnými disky pro stolní počítače a notebooky. Jak již bylo řečeno, typické jsou 3,5palcové pevné disky pro stolní počítače. Naproti tomu pevné disky pro notebooky jsou typicky široké 2,5 palce, což je činí kompaktnějšími a ideálními pro použití v menších zařízeních, jako jsou notebooky a přenosné externí disky.

Protože v jednom palci je 2,54 cm, můžeme velikost 3,5palcového pevného disku snadno vynásobit a přepočítat na centimetry. Z toho vyplývá, že 3,5palcový pevný disk měří na šířku přibližně 8,89 cm.

Jako poslední si řekneme něco o poloměru optického disku. Poloměr je míra od středu disku k jeho vnějšímu okraji. Poloměr běžně používaných optických disků, jako jsou CD a DVD, je obvykle 12 cm (4,7 palce). Toto měření je nezbytné pro zajištění přesného čtení dat na disku laserem v optické jednotce.

Závěrem lze říci, že většina optických jednotek se označuje jako 5,25palcové optické jednotky a má šířku 14,6 cm (5,75 palce). Pevné disky pro notebooky jsou obvykle široké 2,5 palce, zatímco pevné disky pro stolní počítače jsou obvykle široké 10,16 cm (4 palce) u 3,5palcových disků. Při přepočtu velikosti 3,5palcového pevného disku na centimetry dostaneme 8,89 cm. V neposlední řadě je obvyklý poloměr optického disku 12 centimetrů (4,7 palce). Při úvahách o kompatibilitě a instalaci optických a pevných disků do počítačových systémů je nezbytné těmto rozměrům rozumět.

FAQ
Je optický disk rychlejší než SSD?

Ne, optické disky často pracují pomaleji než disky SSD. Na rozdíl od disků SSD, které používají úložiště založené na paměti flash, optické disky čtou a zapisují data pomocí rotujících disků a laserů, což může mít za následek nižší rychlost přenosu dat. Naproti tomu disky SSD nemají žádné pohyblivé součásti a mohou číst a zapisovat data podstatně rychleji než optické jednotky, což jim dává jasnou rychlostní výhodu.

Je většina pevných disků široká 2,5 palce?

Většina pevných disků nemá šířku 2,5 palce. Článek, na který odkazujete, pojednává spíše o optických jednotkách než o pevných discích. Pevné disky se používají jako úložiště dat, zatímco optické jednotky jsou věci jako mechaniky CD/DVD. 2,5 palce a 3,5 palce jsou dva standardní form faktory pro pevné disky. Vzhledem k menší velikosti se 2,5palcové pevné disky často vyskytují v přenosných počítačích a dalších přenosných zařízeních, ale 3,5palcové pevné disky jsou častěji k vidění ve stolních počítačích.

Jakou velikost má 2,5palcový pevný disk?

Běžný 2,5palcový pevný disk má rozměry 2,75 palce (69,85 mm) na šířku, 3,95 palce (100,3 mm) na délku a 0,37 palce (9,5 mm) na výšku. Je však nutné si uvědomit, že rozměry se mohou lišit v závislosti na modelu a výrobci.