Jak připojit dva monitory k notebooku

Jak do notebooku zapojit dva monitory?
Více monitorů lze připojit i bez dokovací stanice systémem MST (říká se mu také daisy chain). Spočívá v tom, že notebook (nebo spíše ultrabook) připojíte přes USB-C s Display Portem nebo Thunderboltem pouze k jednomu monitoru a ten propojíte s druhým monitorem. Cached
Další informace najdete na www.czc.cz

Chcete zvětšit velikost displeje svého notebooku? Přidáním dvou monitorů k notebooku můžete výrazně zvýšit produktivitu a zajistit poutavější práci nebo hraní her. Tento článek se bude zabývat mnoha způsoby, jak používat dva monitory současně a připojené k notebooku.

1. Jak mohu používat obě obrazovky svého notebooku tím, že k němu připojím dva monitory?

Abyste mohli připojit a používat dva monitory, musíte potvrdit, že váš notebook podporuje více externích displejů. Většina současných notebooků má alespoň jeden výstup HDMI nebo DisplayPort, který umožňuje použití externího monitoru. Aby bylo možné používat více monitorů, mohou některé notebooky potřebovat další hardware nebo software.

První monitor můžete připojit prostřednictvím výstupu HDMI nebo DisplayPort poté, co se ujistíte, že váš notebook podporuje více monitorů. Poté připojte druhý monitor k notebooku prostřednictvím jakéhokoli jiného dostupného vizuálního výstupu, například VGA nebo DVI, nebo výstupu HDMI či DisplayPort. Operační systém notebooku lze upravit tak, aby po připojení monitorů roztáhl pracovní plochu na oba displeje.

2. Jak mohu použít HDMI k propojení notebooku se dvěma monitory?

Propojení notebooku a monitorů je snadné, pokud jsou oba vybaveny porty HDMI. Začněte připojením kabelu HDMI s druhým koncem ve vstupním portu HDMI prvního monitoru a druhým koncem ve výstupním portu HDMI notebooku. Poté připojte druhý kabel HDMI ke vstupnímu portu HDMI druhého monitoru z výstupního portu HDMI prvního monitoru.

Po dokončení fyzických připojení bude možná nutné změnit nastavení displeje notebooku. To můžete provést kliknutím pravým tlačítkem myši na pracovní plochu a výběrem možnosti „Nastavení zobrazení“ nebo „Rozlišení obrazovky“. V nastavení zobrazení by měly být uvedeny oba displeje. Kliknutím na druhý monitor zvolte „Rozšířit plochu na tento displej“. Díky tomu budete moci používat obě obrazovky najednou.

3. Jak lze můj notebook rozdělit na dva externí monitory?

Pokud váš notebook nepodporuje více externích displejů, můžete přesto použít software pro rozdělení obrazovky notebooku na dva externí monitory. DisplayLink je oblíbené softwarové řešení, které umožňuje připojení dalších monitorů přes USB.

Před konfigurací DisplayLink začněte připojením jednoho monitoru k notebooku prostřednictvím výstupu HDMI nebo DisplayPort. Poté pomocí adaptéru DisplayLink nebo dokovací stanice připojte druhý monitor přes USB. Po dokončení fyzických připojení si stáhněte a nainstalujte software DisplayLink z oficiálních webových stránek.

Po nahrání softwaru byste měli být schopni nastavit a rozšířit obrazovku notebooku na dva externí displeje. Pro konfiguraci monitorů spusťte software DisplayLink a postupujte podle pokynů na obrazovce. Nezapomeňte v nastavení zobrazení operačního systému na notebooku rozšířit pracovní plochu na obě obrazovky.

4. Jak lze k notebooku připojit dva monitory bez použití rozbočovače HDMI? K notebooku můžete připojit dva monitory, i když nemá rozbočovač HDMI nebo více video výstupů, a to pomocí dokovací stanice USB. Pomocí jediného připojení USB umožňuje dokovací stanice USB připojit k notebooku mnoho monitorů a dalšího příslušenství.

Před připojením dvou monitorů začněte připojením dokovací stanice USB k portu USB notebooku. Poté pomocí správného video výstupu (HDMI, DisplayPort, VGA atd.) připojte první monitor k dokovací stanici. Nakonec pomocí dostupného video výstupu připojte druhý monitor k dokovací stanici.

Po provedení fyzických připojení nainstalujte všechny potřebné ovladače nebo software, který byl případně dodán s dokovací stanicí. Poté, jak je vysvětleno v předchozích postupech, upravte nastavení zobrazení v operačním systému notebooku tak, aby se pracovní plocha rozšířila na oba displeje.

Závěrem lze říci, že přidání dvou displejů k notebooku může výrazně zlepšit váš pracovní zážitek a produktivitu. Existuje několik způsobů, jak nastavit konfiguraci dvou monitorů, bez ohledu na to, zda máte více videovýstupů, portů HDMI nebo se musíte spolehnout na software či dokovací stanice USB. Pokud budete postupovat podle pokynů v tomto článku, můžete rychle začít využívat výhody pracovní stanice s více monitory.

FAQ
Rozšiřuje rozdělovač HDMI obrazovky?

Ne, rozbočovač HDMI neprodlouží vaše obrazovky. Pomocí rozbočovače HDMI se výstup jednoho zdroje jednoduše zdvojí a zobrazí se současně na několika televizorech. Možnost rozložit plochu na více monitorů se nenabízí. Pokud byste chtěli rozšířit obrazovky a mít na každém monitoru nezávislé zobrazení, museli byste obvykle použít několik video výstupů na notebooku, například připojení HDMI a VGA, nebo využít dokovací stanici s více video výstupy.

Mohu k jednomu portu HDMI připojit dva monitory?

Ano, k jednomu konektoru HDMI notebooku můžete připojit dva monitory. Budete však muset použít buď dokovací stanici s několika výstupy HDMI, nebo specializovanou pomůcku zvanou rozbočovač HDMI. Pomocí těchto pomůcek můžete rozdělit videosignál vycházející z připojení HDMI notebooku a současně jej zobrazit na dvou různých monitorech. Je velmi důležité zhodnotit funkce a vlastnosti vybraného zařízení, protože použití rozbočovače může mít vliv na rozlišení a výkon.