Použití továrního zesilovače s dodatečně dodávaným stereofonním systémem. A Comprehensive Guide

Jak zapnout zesilovač?
Od baterie v motoru do interiéru je vždy malý otvor na protažení, kde lze vést i již zmiňovaný napájecí kabel. Pokud máte všechny kabely správně nataženy – v pravém prahu signálové RCA od rádia k zesilovači a v levém napájecí od baterie k zesilovači, pak už je možné zapojovat.
Další informace najdete na www.hifiporadna.cz

Mnoho automobilů má vestavěný zesilovač (amp) pro zlepšení kvality zvuku základního stereo systému. Pokud však chcete nainstalovat aftermarketové stereo a aktualizovat audio systém svého vozu, možná vás zajímá, jak použít již existující tovární zesilovač. V tomto článku se podrobně seznámíme s tím, jak používat tovární zesilovač s aftermarketovým stereo systémem, zodpovíme často kladené otázky a poskytneme návod krok za krokem.

Co musím udělat, abych mohl obejít svůj tovární zesilovač? Pro použití aftermarketového stereofonního systému místo továrního zesilovače budete potřebovat několik základních dílů. Jedná se o převodník linkového výstupu (LOC), adaptér kabelového svazku a správné konektory kabeláže. Zatímco převodník LOC transformuje výstup z reproduktorů stereofonního systému na nízkoúrovňový signál RCA, který může tovární zesilovač interpretovat, adaptér kabelového svazku vám umožní připojit aftermarketový stereofonní systém ke kabelovému svazku vozidla.

2. Jak připojím zesilovač jiného výrobce k továrnímu zesilovači? Abyste mohli k zesilovači připojit aftermarketový zesilovač, musíte nejprve identifikovat tovární zesilovač ve vašem vozidle. Ten se často nachází pod rádiovým systémem, pod sedadlem nebo v kufru. Po vyhledání továrního zesilovače musíte najít vstupy a výstupy na úrovni reproduktorů.

Pomocí převodníku linkového výstupu (LOC) připojte výstupy na úrovni reproduktorů z aftermarketového stereofonního systému ke vstupům LOC. Poté připojte výstupy LOC ke vstupům úrovně reproduktorů továrního zesilovače. To umožní továrnímu zesilovači přijímat signál z aftermarketového stereofonního systému, zesílit jej a pohánět reproduktory.

3. Jak propojím stereofonní systém se zesilovačem? Postup je poměrně jednoduchý, pokud chcete připojit zesilovač z dodatečného prodeje přímo k vašemu stereofonnímu systému z dodatečného prodeje. Pro připojení k externímu zesilovači lze využít výstupy RCA pro předzesilovač, které se nacházejí na většině aftermarketových stereosystémů. Stačí připojit kabely RCA z výstupů předzesilovače stereofonního systému ke vstupům RCA zesilovače aftermarket. Zkontrolujte, zda jsou levý a pravý kanál správně sladěny.

Kromě toho je nutné dodat zesilovači dodatečné výbavy zemnící a napájecí přípojky. Další pokyny k zapojení a připojení napájecích a zemnicích kabelů naleznete v příručce k zesilovači. Pro zajištění bezpečnosti je také velmi důležité správně pojistit napájecí kabel zesilovače v blízkosti baterie.

4. Mohu se zesilovačem z výroby použít dodatečně dodávané stereo? Ano, můžete použít tovární zesilovač s aftermarketovým stereo systémem. Pomocí převodníku linkového výstupu (LOC) a správného zapojení kabeláže můžete integrovat aftermarketový stereo systém do audiosystému instalovaného ve vozidle z výroby. To vám umožní zachovat funkčnost továrního zesilovače a zároveň využít vynikající kvalitu zvuku nového stereofonního systému.

Je důležité mít na paměti, že tovární zesilovač může mít omezení týkající se výstupního výkonu a vhodnosti pro aftermarketovou výbavu. Před zahájením instalace doporučujeme provést průzkum přesných možností a omezení vašeho továrního zesilovače. Někdy je vhodnější tovární zesilovač upgradovat nebo zakoupit specializovaný aftermarketový zesilovač.

Závěrem lze říci, že je možné použít tovární zesilovač s aftermarketovým rádiem, pokud jsou použity vhodné díly a zapojení. Pokud budete postupovat podle pokynů uvedených v této příručce, můžete hladce integrovat nové autorádio do audiosystému svého vozu, využít zesilovací schopnosti původního zesilovače a zároveň využít funkce aktualizovaného autorádia.

FAQ
Potřebuji zesilovač s aftermarketovou hlavní jednotkou?

Obecně řečeno, záleží na vašich jedinečných okolnostech a volbě. Pokud jste nyní spokojeni se zvukovým výstupem své aftermarketové hlavní jednotky a reproduktorů, nemusíte nutně potřebovat další zesilovač. Použití zesilovače s vaší aftermarketovou hlavní jednotkou však může výrazně zlepšit zvukový výkon, pokud chcete zlepšit celkovou kvalitu zvuku, zvýšit výkon nebo přidat aftermarketové reproduktory či subwoofery. Použití zesilovače pro aftermarket může být řešením pro zajištění kompatibility a nejlepšího výkonu, protože některé tovární zesilovače by nemusely být kompatibilní s aftermarketovými hlavními jednotkami.

Je lepší obejít tovární zesilovač?

Při použití aftermarketového stereofonního zařízení je třeba zvážit různé aspekty při rozhodování, zda obejít tovární zesilovač. Obejití továrního zesilovače má své výhody, včetně lepšího zvukového výstupu, vyššího výkonu a větší kontroly nad nastavením zvuku. Může však také vyžadovat další instalační postupy a změny v zapojení.

Obejití původního zesilovače může přinést lepší celkový zvukový zážitek, pokud je zesilovač nekvalitní nebo nekompatibilní s dodatečně dodávaným systémem. Navíc vzhledem k tomu, že aftermarketová stereofonní zařízení jsou často vybavena sofistikovaným nastavením ekvalizace a vestavěným zesilovačem, obcházení sériového zesilovače otevírá ještě více možností přizpůsobení.

Na druhou stranu nemusí být nutné obcházet tovární zesilovač, pokud je kvalitní a funguje s aftermarketovým rádiem. Obcházení továrních zesilovačů by mohlo vést ke ztrátě klíčových funkcí nebo vlastností, protože některé tovární zesilovače jsou vyrobeny přesně pro spolupráci s audiosystémem vozidla.

Volba, zda zachovat nebo odstranit tovární zesilovač, nakonec závisí na osobních preferencích, kalibru továrního zesilovače a požadované kvalitě zvuku. Pro informovanou volbu doporučujeme nechat si poradit od kvalifikovaného montéra nebo prostudovat návod výrobce.

Musím obejít tovární zesilovač?

Z názvu článku „Použití továrního zesilovače s aftermarketovým stereem: A Comprehensive Guide“, že informace v tomto článku se budou týkat toho, jak spárovat tovární zesilovač s aftermarketovým stereo systémem. V důsledku toho je pravděpodobné, že článek nebude doporučovat vypnutí sériového zesilovače. Doporučujeme však přečíst si celý příspěvek, abyste získali podrobnější odpověď a mohli si tuto informaci ověřit.